carte blanche

1. Voor En Passant (crox 18, herfst 1991) werkt Croxhapox samen met het Hasseltse Il Ventuno. Frank Hendrickx (artistieke directie van Il Ventuno) heeft carte blanche om 11 kunstenaars aan te brengen.

2. Persbericht CC Strombeek (2000): CARTE BLANCHE AAN CROXHAPOX. Het Cultureel Centrum geeft carte blanche aan één van de meest flamboyante alternatieve ruimtes van de afgelopen tien jaar. Onder impuls van Hans van Heirseele bracht Croxhapox een dynamiek op gang waarin vooral jonge kunstenaars een kans kregen zich meestal voor de eerste keer ernstig te kunnen profileren in de jungle van de kunstwereld. Croxhapox heeft dat standpunt ingenomen vanuit de overtuiging dat kunst uit zichzelf voldoende bestaansrecht put en niet gedegradeerd hoort te worden tot een wingebied voor materiële rijkdom en prestige, en in de hoop dat het hedendaagse kunstenaarsschap bevrijd kan worden van maatschappelijke en commerciële conventies en dictaten, waar het gedurende de laatste decennia in steeds grotere mate aan onderhevig is geweest. Croxhapox maakt nu een tentoonstelling in Strombeek met drie erg beloftevolle kunstenaars die op een eigenzinnige manier de tentoonstellingsruimte zullen bezetten en dynamiseren. ( ) Jan De Cock (1976) komt uit Brussel en viel onlangs op met een zeer grote installatie in de ruimte Argos in Brussel. Jan De Cock zal -zoals altijd trouwens- een speciale ingreep bedenken die nu nog geen definitieve vorm kreeg. Anton Cotteleer (1974) komt uit Antwerpen, maakt enigmatische sculpturen en studeert tegenwoordig nog aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Cotteleer zal een selectie brengen uit recent werk waarin thematisch de mens en zijn/haar vervreemding centraal staan. Dirk Zoete (1972) is een Gents kunstenaar, studeerde vrije grafiek en bedenkt sculpturen en installaties waarin de humor en ironie een niet onbelangrijk aspect uitmaken. Ook van Dirk Zoete wordt een selectie werk verwacht die in dialoog zal gaan met het werk van de anderen. De tentoonstelling opent op vrijdag 18 februari om 19u00 hier traditiegetrouw met een performance en een optreden van Zeger Vandenbussche (alt sax) en Merlyn Paridaen (drums).
Die 18de februari stuurt Hans van Heirseele een fax naar CC Strombeek, vanuit Màlaga (ES), een fax met de openingsrede. Bedoeling is dat de openingsrede achtereenvolgens door Dirk Zoete, Sjoerd Paridaen, Jan De Cock en nog wat aanwezigen voorgelezen wordt. 

3. Tijdens BRAINBOX (2006) geeft de crox-directie carte blanche aan iedereen die in het project participeert, niet alleen de 18 kunstenaars van spoor 1, ook de personen die als waarnemer en commentator deelnemen aan spoor 2. Die bijna volledige vrijheid is ook een van de guidelines van de tweede editie (2008-2009).
Vanaf 2007 zijn er met enige regelmaat projecten waarop de term carte blanche net zo goed van toepassing is, gewild of ongewild.
Januari 2007: Five Collaborations van Alan Smith, die de als solo geplande presentatie uitbreidt door drie kunstenaars in het project te betrekken, Bart Maris, Rik Soenen, Mario De Brabandere, en met The 9/11 Party ook voluit kiest voor publieksparticipatie. 
April 2007: Onder de noemer NEW AMERICAN STORY ART brengt Larry Walczak (NY) werk van vijf Amerikaanse kunstenaars samen. William Powhida, Nate Larson, Edward Monovich, Jim Torok en David Kramer. David, die eerder al aan projecten van Voorkamer deelnam, is naast Larry zelf de enige die naar België komt en logischerwijs ook de enige van het 5-tal die een werk in situ uitvoert.
September 2007: Bart Vandevijvere coördineert een Frans-Belgisch project. De kunstenaars hebben ook beschikking, van juni tot november 2007, over het instalraam in de Onderstraat. Luc Berghe, DD Trans, Stéphane Cauchy (F), Stéphane Benault (F), Emmanuelle Flandre (F), Martin Singer (F), de Marokkaanse kunstenaar Brahim Bachiri en Bart Vandevijvere zelf.
Augustus-september 2008: carte blanche aan het Brusselse CCNOA.
Oktober 2008: Grégory Decock (F), fondateur van het internationale GM kunstenaarsgenootschap, hij woont sinds enige in Brussel, stelt een project samen met kunstenaars die deel uitmaken van GM. Tim Onderbeke, Nicolas Durand (F), Guillaume Escallier, Manor Grunewald, Pieter Bauters, de Brusselse kunstenaar Philippe Cardoen en Grégory Decock zelf. van en Yannick Franck maken deel uit van GM maar nemen niet deel aan het project, Yannick in hoofdzaak omdat hij op dat moment nog geen lid van GM is.
Mei 2009: Stefaan Dheedene en Deborah Delva nodigen Niklaus Ruëgg (CH), Dries Verstraete en Frederik Van Simaey uit om aan het project deel te nemen.
Mei 2010: Characters Make Stories. Dit keer is het Stijn Van Dorpe die de kaart samenstelt en het traject bepaalt.