stilleven

crox 2/ crox 16/crox 27: Hans van Heirseele. Dit aspect van het oeuvre van Hans van Heirseele staat volledig in het teken van Corot.

crox 12: Wouter Cox. Een kopje koffie, suikerklontjes, broodkruimels, beschimmelde koffiedrab.

crox 51: Peter Dewindt. Kleurfoto's. Het stilleven is er geïncorporeerd in kraakheldere, huiselijke scènes.

crox 53: Gosbert Adler. De ontbijttafel in het ouderlijke huis.

crox 60: Dirk Zoete. Het stilleven als kots, of omgekeerd.

crox 64 (Dre Devens). Tijdens de openingsavond is er een performance van Hans van Heirseele. Het scenetje is een replica van de schilderijen waar hij zich op dat moment mee bezig houdt: een houten tafel, de schrijfmachine, een stapel boeken, het kopje koffie, een wijnglas.

crox 70: Roger Raveel (cactus) en Hans van Heirseele (schilderij 705).

crox 72: Kamagurka. Stilleven met atoombom.

crox 76: Jan De Cock. Hoewel ongetwijfeld anders bedoeld hebben de ingrepen van Jan De Cock het karakter van een stilleven.

crox 113: Jan Willem Verherbrugge. Fotografische dagboeknotities.

crox 116: Jos Van Meerssche. Tussen de vele landschappen hangt 1 stilleven. Het in hevig rood geschilderde tafereel is naar een foto geschilderd: een tafel na de maaltijd.

crox 120: Dirk Peers. Dit keer is de tentoonstelling zelf opgevat als een stilleven opgevat.

crox 123 (2004). Geen nature morte in het werk van Marc Coene. Alleen in de derde solo presentatie (crox 201) is een werk dat het karakter van een stilleven heeft, in de bij Coene als gebruikelijk rijke en warme grijstonen.

crox 131 (2005). Hetzelfde geldt voor de presentatie van J. Van der Borght, Sacre Bordel, een project waarin hij op retrospectieve manier werk van zijn diverse alter ego's samenbrengt. De presentatie zelf, met tafels, schragen en allerlei vlakken die als steun- en draagvlak dienen, heeft her en der in het tumult van de net zo chaotische als uitgekiende presentatie, een fragment, een hoekje dat als stilleven geïnterpreteerd zou kunnen worden en het meteen ook is als je er een foto van neemt.

crox 135 (2005). Het tijdsverloop van de solo presentatie van Ante Timmermans was te beperkt om er veel uit af te kunnen leiden. In het werk van Ante, het werk uit die tijd, is een aspect dat aan het stilleven linkt, meer aan het stilleven als filosofische attitude dan de nature morte, het genre.

crox 138 (2005). STIL-LEVEN, de titel van een project van Nathalie Nijs op locatie Onderstraat 26. Let op het streepje: stil-leven. Je zou je kunnen afvragen wat dat streepje daar staat te doen. Als het niet om stillevens maar om stille levens gaat, lijkt het weinig nut te hebben. Was Silent Lives of Quiet Lives in dat geval niet beter geweest? Het streepje moet een reden hebben. Ik kom er niet uit.

crox 145, BASICS 2 (2005). Een encyclopedische en uiterst doordachte verzameling elementen, een werk van Lieve D'hondt. Voor de sequel (Oudenaarde 2006) maakt ze een identiek werk, met andere elementen. Van Stijn Cole de akwarel van een akwareldoos.

crox 153 (2005). Het instalraam van Samir Boudia, ADMINISTRATION, heeft een in mdf uitgevoerd en grijs geschilderd kantoortje, een grijze tafel, ook de stoel is grijs en de voorwerpen op het tafelblad, een ringmap, een stempel, zijn net zo goed grijs. Alles is grijs.

crox 158-1 (2005). Ik kan me niet herinneren of er tijdens het eerste project van Ria Bauwens, een project in de kubusruimte, ook het tweede project (2010) is in de kubusruimte, foto's zijn die aan het thema linken. Ria Bauwens, in het online mailart milieu beter bekend als Frips, maakt wel vaker foto's die dicht op de huid van de dingen zitten, een zitbank, een muurtje, een patroon van badkamertegels en geen randinformatie, dingen.

crox 160 (2005). Eén van de schilderijen van Jos Van Meerssche, het is z'n tweede solo presentatie, is een schotel met ei en spek. Volgens de kunstenaar gaat het om een nachtelijke sterrenhemel maar ei en spek is net zo goed. Het werk maakt deel uit van de privé-verzameling van Laura van. Het hangt in de doorgang naar de tweede verdieping.

crox 166 (2006). ZEN-PUNK, Nicolas Leus. Een tafel met honderd voorwerpen. Een van de voorwerpen projecteert een reeks dia's met werk van Leus, en andere dingen, op de muur ter rechterzijde. Ik herinner me dat ik naar die tafel keek, nadat ik de bovenste helft van het stapeltje ansichtkaarten doorgenomen had, en het stilleven zag. Het was niet moeilijk om dat te zien.

crox 183 (2006). Stilleven met een stuk zeep in een metalen recipiënt, het stuk zeep zit vol naalden, en een druppend dak. Een werk in situ van Debra Tolchinsky (US).

crox 188 (2006). SIFON (brainbox,unit 7). Een groteske. Het stilleven is uitvergroot tot alles wat met het project te maken had.

Verzamelwoede (2007). Het project. Oorzaak, gevolg. De presentatie op een tafel van 50m. Honderden werken, zo gepresenteerd dat het het effect heeft van een gigantisch stilleven.

crox 219-2 (2007). KASKweek. Het stilleven van Rob De Schutter: een witte ruimte.

crox 234 (2007). Voor zover je het een stilleven zou kunnen noemen: de werkbank en tafels volgestouwd met bric à brac, een presentatie die Pieter De Clercq op een vergelijkbare manier ook al eens in het Kask deed tijdens een tussentijdse jury.

crox 248 (2008). Een project van Karel Wouters in de kubusruimte. Tekeningen. Op twee van de tekeningen is een vogelkooi te zien. In van beide kooien, de andere is ogenschijnlijk leeg, staat een schaal en in die een figuurtje.

crox 253 (2008), Happening Cage en Fluxus. De schrijfmachine komt vaak voor in het werk van van, midden jaren negentig. Een schrijfmachine, schriftjes, boeken. In zelfde periode is er een uitvoering van Piece for Typewriter, tin can, flute and voices, tijdens de openingsavond van het project van Dre Devens (1997). Tijdens crox 253 gaat het om een werk van John Cage. De schrijfmachine staat op een tafeltje. Van tijd tot tijd gaat een van de performers aan de schrijfmachine en voert het werk uit, een korte tekst waarbij een summier aantal aanbevelingen opgevolgd hoort te worden.

crox 256 (2008), Steven Baelen. Schetsmatig uitgevoerde interieurstudies. Het stilleven is alomtegenwoordig en tegelijk als zodanig nergens terug te vinden.

crox 277 (2008-2009), Brainbox2. De werktafel. Bierflesjes, een asbak. Het a4tje met een werkschets. Een concept, uitgangspunten, een alternatief, de afmetingen. Soms een schaartje of een snijmes, soms een vod, een doosje met spijkers en vijzen en een half opgegeten appel met de bruine sporen van het wegbijten van het vruchtvlees, soms een lintmeter. Tijdens het verloop van het project staat de tafel, die zo goed als altijd een andere tafel is, tenzij het zwarte tafeltje gebruikt wordt, de ene keer voorin, een andere keer achterin en ook het stilleven op tafel is altijd anders. 

crox 278, Het Kunstenbuffet, een toonmoment (2008). Een electrische schrijfmachine, het voorraadje vellen met roze stippen, schrijfgerief, een zich oprollende hoeveelheid papier en het blondje meisje dat de honneurs waarneemt. Een van de tentoongestelde werken heeft het karakter van een stilleven: een houten bak, het type dat ze voor transport van vijgen of dadels gebruiken, en twee flessen tot ongeveer halverwege gevuld met een specie die op modder lijkt. Ook het houten bakje heeft een kleur van modder. Tijdens de korte opbouwperiode doet een van de sokkels van Georges dienst als werktafel. Hier is een stilleven met hamers, metalen recipiënten met vijzen en spijkers, een spiegel en een kom met nootjes.

crox 277, unit 5 (2009). 1. Een kartonnen doos met houtvoorraad en vuilblik. 2. Een videoprojectie op of dwars door een fles water en een bierglas net tot de helft gevuld met water. 3. Het kopje koffie en een kom met pannenkoekendeeg. Een recept voor flinterdunne pannenkoeken: geen zelfrijzende bloem gebruiken. Tarwebloem volstaat, aangevuld met bvb een kleine hoeveelheid boekweit. Melk. Geen mixer gebruiken, roeren door bvb twee ineengevorkte vorken te gebruiken. Het mengsel zo licht mogelijk maken, dus eventueel wat water toevoegen maar niet te veel. Afhankelijk van de hoeveelheid bloem gebruik je 1 tot 2l melk. Het eigeel van drie eieren toevoegen en een snuif kaneel. Roeren. Een hoeveelheid gesmolten boter toevoegen en geen suiker of wel suiker naar voorkeur. Het eiwit opkloppen tot het stijf staat en het voorzichtig door het deeg roeren. Het deeg twee uur laten rusten.
4. De werktafel.

crox 293, een film van Kathy Vercauteren (2009). Het ruitmotief. De kopjes, de schoteltjes, de handdoeken en het tafellaken, alles heeft hetzelfde rode ruitmotief.

crox 296, Rik De Boe, tekeningen (2009). Een viewmaster, een rol transparante kleefband, een platendraaier, een testbeeld, een plastieken reservoir, de binnenzijde van een cassette, een tafel met een opeenstapeling van ronde kleefband. De objecten hebben een bijna klinisch karakter. Fotografische nauwkeurigheid. Vaak het enkelvoud: één viewmaster, één rol transparante kleefband. Tot in de kleinste details virtuoos uitgevoerd en verfijnd door net aan die kleinste details een abstracte diepte te geven.