fbpx Kamagurka | croxhapox

Kamagurka

1990. crox 10, BIJNA JAAR 10 COWBOY HENK.
1997. crox 70, Schilderkunst Hedendaags Belgisch.
1998. crox 72. Solo project. Schilderijen. Tijdens de openingsavond het eerste concert van The Singing Painters als trio.

(SGG) De Gentenaar. KAMAGURKA EXPOSEERT IN GALARIE CROXHA.(1) Sint-Amandsberg. 'Liefhebbers van Kamagurka kunnen tot 1 maart een andere kant zien van deze cartoonist en komiek. Kama stelt zeefdrukken en schilderijen tentoon, in Croxhapox in Sint-Amandsberg.
Croxhapox is een galerie met wortels in de kraakbeweging.(2) Tussen 1990 en 1992 hielden Hans en Christel de galerie open in een kraakpand aan het Beverhoutplein.(3) Toen ze eruit moesten, verliet Croxhapox - ondertussen een vzw - het Gentse stadscentrum om zich in de Aannemersstraat in Sint-Amandsberg te vestigen.(4) Daar werd een herenhuis omgebouwd tot tentoonstellingshuis, waarin de galeriehouders boven wonen en kunst wordt getoond wordt getoond op de kelder- en gelijkvloerse verdieping.(5) Tijdens een vernissage worden drankjes uitgereikt in de keuken.
De galerie toonde al eerder werk van Kamagurka en ook de zelfportretten van Herr Seele - Hans is overigens de broer van Kama's trouwe medestander. In deze tentoonstelling hangen originele tekeningen van cartoons, zeefdrukken en schilderijen. Kamagurka leeft duidelijk weer op goede voet met zijn penselen. Wie een genummerde "Zachtgekookteiige tweeling" of een "Moeder met stout kind" aan de muur wil, hoeft niet eens zo diep in de buidel te tasten: vanaf 3.000 frank koop je er een zeefdruk.(6) Een schilderij kost al gauw het tienvoudige.
Kamagurka voelt thuis in de rand van het tentoonstellingsleven.(7) Kamagurka: "Ik krijg het ervan als er iemand komt lullen over de cubistische invloeden of de christelijke motieven in mijn werk. De wereld van de hedendaagse kunst verschilt wat mij betreft niet veel van de Stalinistische kunst. Een boel mensen zit klaar om je te vertellen wat je moet doen en waar je werk voor staat."
De vernissage werd zaterdagavond opgeluisterd door The Singing Painters, een wat brullerig halfmetaltrio met Hans als zanger dat een waardig alternatief bood voor het strijkje.(8) (SGG)

(1) Het huiswerk van (SGG) is voorbeeldig: GALARIE CROXHA is in een ver sterrenstelsel.
(2) De activiteiten van Croxhapox begonnen op een gekraakte verdieping in een pand dat geen kraakpand was. De eigenaars waren van plan om te verkopen, wat in 1991 gebeurde. Croxhapox heeft die verdieping gekraakt, voor zover klopt het verhaal, maar had voorts geen wortels in de kraakbeweging.
(3) Kristel, niet Christel, maakte vanaf 1994 deel uit van het crox-team. Op Beverhoutplein 7 is ze helemaal nooit langsgeweest. Van maart tot juni werd croxhapox door Hans gerund, vanaf september 1990, toen het een vzw geworden was, door een trio, Hans, Frank en Guido. Na de activiteiten aan het Beverhoutplein ging Frank aan het roer staan.
(4) Tussen de periode aan het Beverhoutplein en de periode in de Aannemersstraat, 4 jaar later, zit een periode met straatprojecten. De situatie is anders dan hier beschreven wordt. In 1993 ging Hans bij z'n vriendin wonen, Kristel, in de Aannemersstraat op huisnummer 54, tijdens zomer 1994 kwam het souterrain leeg te staan en Kristel was er wel voor te vinden om op die locatie aan een derde versie van Croxhapox te beginnen. Van 1994 tot 1999 wordt Croxhapox door Hans en Kristel gerund.
(5) De gelijkvloerse verdieping, de beletage, was tentoonstellings- en woonruimte. De sofa bleef deel uitmaken van de beletage. Er werd naar televisie gekeken. Als croxhapox niet open was, werd de ruimte gedomineerd door de gebruikelijke bezigheden.
(6) Het project van Kamagurka, crox 72, is met voorsprong het meest commerciële project dat we hadden. Het is het enige project waarbij de commerciële status van het werk belangrijker werd dan het project.
(7) Er ontbreekt een woord.
(8) Het eerste optreden van The Singing Painters als trio.