fbpx valies | croxhapox

valies

In de uit zink vervaardigde valies is een opening in de vorm van een kruis. In het kruis kan je dwars door de valies heen kijken. De kruisvormige opening is aan alle binnenzijden keurig dicht gemaakt. Het object maakt deel uit van het eerste solo project van Dirk Peers (crox 23, 1994), het tweede project in het souterrain van Aannemersstraat 54. Tien jaar later wordt het nog eens getoond tijdens een hommage aan de kunstenaar die in 2003 overleed.

Een van de valiezen van Joris Van der Borght (crox 131, 2004) is een replica van de valies die tijdens een mislukte bomaanslag op Hitler gebruikt werd. Het werk maakt ook deel uit van VERZAMELWOEDE (2007), het tweede crox-project in Abdij Maagdendale te Oudenaarde. Het ontstekingsmechanisme werd door een misthoorn vervangen. Eenzelfde misthoorn wordt gebruikt voor SIRENES, het 0110 project van Luc Tuymans (2006) waar Croxhapox aan meedeed.

Sinds 2006 vegetatief in de stockruimte: een valies van Thomas Broadbent. Wordt af en toe verplaatst. Staat in de weg. Enorm ding. In het karretje, want eigenlijk meer een karretje dan een valies, zit een deel van het werk Simulator.

Reistassen op wieltjes, zo gaat het tegenwoordig. Matt en Kevin van Talibam! (2011) hebben elk zo'n reistas bij waar meteen ook alles in zit wat ze nodig hebben. Net voor hij naar Europa zou komen had Matt een ongelukje gehad. Z'n linkerhand zit in een zwachtel, het sleuren en tillen van de reistas gaat met enige moeite. Het ding tillen kan hij niet zonder dat iemand een handje toesteekt.

Een valies via fedex naar de bestemmeling opsturen, is een peperdure aangelegenheid. Dianna Frid en Sonia Almeida blijven niet tot het project weer afgelopen is, dus wat anders dan het werk nasturen zit er niet op en dan hebben we ook altijd op te letten en goed na te denken vooraleer we de inhoud definiëren. Marktwaarde mag het niet hebben. Het was Broadbent overkomen. Hij had een pakje opgestuurd, met fedex, de inhoud ervan was voor een groepsproject bedoeld. In Zaventem hielden ze het tegen. We kregen het pas toen het project afgelopen was. Maar liefst een maand had het geduurd voor ze begrepen dat het object geen marktwaarde had of, waar het eigenlijk om ging, niet om die reden naar het Europese continent was opgestuurd.