crox 37, instalraam (Onderstraat 26) - januari 1996: De dans van de kleine mummie.
crox 51, Open Deuren - herfst 1996.
crox 87, solo project - december 1998.
crox 37 - Luk Lambrecht (De Morgen, Dag en Nacht, januari 1996 Niblock Brand): Aan de overzijde van de straat is Zjuul Devens gastheer met een tweedelige bijdrage. Aan de ene kant is een soort kijkdoos geïnstalleerd met een petieterige graftombe van een kikker en daarnaast vindt een monumentale diaprojektie plaats, die bij zonsondergang een verbluffend beeld brengt dat naar de tombe verwijst.
Het project van ZD loopt simultaan met een duo-project van Phill Niblock en Jens Brand op locatie Onderstraat 51 - het huidige Pink Flamingo's - vlak tegenover Onderstraat 26.
crox 51 - locatie 22: Bouwmeesterstraat 1. Zjuul Devens levert een handleiding bij zijn project, tekst die in de brochure opgenomen werd: Ik sta voor een deur, ik bel aan. Achter die deur is een intieme wereld die voor mij (nog) verborgen is. De deur gaat open en ik zie een hall, een gang. Een glimp van de identiteit van de bewoners. Ik ben een voyeur en probeer meer te zien, meer te ervaren van de leefwereld van de mensen die hier wonen. Ik activeer mijn zintuigen, ik ruik soep, hoor een radioprogramma, ik zie een gang, ik word nieuwsgierig: wie zijn zij, hoe leven zij? Tot waar laten ze een vreemde toe in hun afgesloten wereld?
De gang is een sluis, een buffer tussen de buitenwereld en hun cocon. De gang versluiert hun wereld voor anderen. Ik zie enkel een projectie van die wereld en die projectie wordt duidelijker naarmate de gang zijn sluiers laat passeren: de laatste sluier is een projectiescherm en toont beelden van een intimiteit waar ik niet bijhoor. Ik weiger dan ook dat de bezoeker dit laatste scherm passeert. Hij zou trouwens verblind worden door de projector en weten dat hij een buitenstaander is én blijft. De bewoners beslissen wie toegelaten wordt tot voorbij hun gang. Ik heb toestemming gekregen om een stukje van hun intimiteit te herleiden tot een projectie, letterlijk dus!
crox 87 - Edith Doove (De Standaard, 9 december 1998): De techniek van de montage die Huyghe op zo'n boeiende manier in zijn werk incorporeert, wordt op een heel andere manier ook gebruikt door Zjuul Devens die eveneens in Croxhapox exposeert. Devens werkt met video, maar blijft -en dat is een manco van veel videokunst- te veel in het technische kunstje hangen. Tegelijk hanteert hij zijn techniek net iets te slordig.
Een citaat uit Mulisch'roman De aanslag aan de muur geeft aan dat een besef van het verleden moet samengaan met een besef van toekomst. Devens beeldt dta uit door met een kano de Zuid-Willemsvaart en de Maas te bevaren. Op de voor- en achtersteven plaatste hij een camera. De beelden daarvan monteert hij in één beeld, zodat je op de ene helft met de kunstenaar meevaart en op de andere kunt zien wat hij achter zich laat. Maar juist op de al te strakke scheidslijn tussen beide beelden loopt het jammerlijk mis.