fbpx juni | croxhapox

juni

Juni 1990: crox 7, tekeningen van Daniël Vandenbrande. Ivan Adriaens en Mari-José Van Hee maken de selectie.
De statuten van Croxhapox vzw worden aangemaakt en naar Het Staatsblad opgestuurd.
Juni 1991: De eerste editie van crox 17 verovert het Gentse straatbeeld. De voorbereidingen van EN PASSANT (25 instalramen in de Gentse binnenstad) zitten in een cruciale fase. FF staat aan het roer. Hij coördineert de activiteiten. In de zijlijn wordt aan SIGNOS gewerkt, een megalomaan project dat in 1992 plaatsvinden moet maar uiteindelijk vlak voor de eindmeet afgevlagd wordt.
Juni 1993: Nada.
Juni 1994: Niente.
Juni 1995: crox 28, een solo project van de Amerikaanse kunstenares Patricia Smith, het zevende project op de nieuwe locatie in de Aannemersstraat. Fritz Van Den Heuvel, alias Joris Vermassen, doet de openingsrede.
Juni 1996: De voorbereidingen van Open Deuren, een grootschalig buurtproject, zijn volop bezig. In het souterrain van Aannemersstraat 54 is een solo project van Juliana Heise (D), Flexibele Einrichtung. Paul Feyaerts van Het Damberd tipt Beh Palme uit Burkina Fasso. Beh luistert de vernissage op met een extatische solo performance. Op de instalraamlocatie in de Onderstraat, op dat moment zowel huisnummer 26 als huisnummer 51 (het huidige Pink Flamingo's) zijn projecten van Dirk De Neef en Thomas Karz (D). 
Juni 1997: crox 65, een werk in situ van de Kroatische kunstenaar Tomo Savic-Gecan, een project dat door Sjoerd Paridaen aangebracht wordt. Tomo plaatst een plafondhoog glazen tussenschot in het souterrain, een transparante wand die jaren later gerecupereerd wordt voor een project van Adriaan Verwée in wat dan Space Is The Place heet. Na het korte project van Tomo is er een presentatie van de Amerikaanse kunstenares Debra Pearlman. Hectische periode. Voorbereiding van wat een overzicht van Belgische schilderkunst had moeten worden, Schilderkunst Hedendaags Belgisch, maar strandt in een minder ambitieuze editie nadat blijkt dat nogal wat tenoren van de plaatselijke scene geen zin hebben om aan het project deel te nemen.
Juni 1998: crox 79, een presentatie van Ignace Devos, en crox 80, een presentatie van Dirk Peers. Recensie van Edith Doove in De Standaard. In het repetitiekot van The Singing Painters, bij Michaël thuis, gaat het er bij momenten heftig aan toe. Andreas Brehmer (electric bass) vervoegt het trio. Op gegeven ogenblik wordt aan niet minder dan 30 nummers gewerkt waarvan er slechts enkele in het repertoire belanden.
Juni 1999: Solo projecten van Larry Krone (US) en Johan De Wilde. Tijdens de vernissage een felgesmaakt solo optreden van Larry on ukelele, de New Yorkse pendant (bakkebaarden, cowboyhoed en boots, Texaans sjaaltje) van God Bless Tiny Tim.
Juni 2000: van verblijft in Andalucia waar hij Merlyn en Lucia op bezoek heeft. In de croxruimte een overzichtstentoonstelling, DE EERSTE 10, het laatste project op locatie Aannemersstraat 54.
Juni 2001/2002: niets.
Juni 2003: voorbereidende vergaderingen en werkbezoek aan de nieuwe locatie, Lucas Munichstraat 76/82, vlakbij de Dampoort.
Juni 2004: Renate Wolff (D/Berlin), die midden jaren negentig al eens in croxhapox langsgekomen was, met genTRaum, een muurschildering, en Robin Vermeersch met een werk in situ op de instalraamlocatie. Het crox-team is gereduceerd tot 3 leden: van, Anja Hellebaut en Gerd Ververs. van initialiseert een nieuwe, meer experimentele van werken.
Juni 2005: crox 139, een duoproject van Alda Snopek en Els Soetaert, crox 140, een solo presentatie van Maria Degrève. en een radicaal luidruchtig optreden van Final Detail. Joris Van der Borght treedt aan als zakelijke en logistieke leiding.

Juni 2006: Een presentatie van Mario De Brabandere in de mediaruimte: La Mère de Dieu fait par le Fils lui-même. Solo projecten van Johan De Wilde, La Belle Au Bois Dormant, en Lucia Penninckx met een videopresentatie, Linda, Delphine en de anderen. In de kubusruimte een presentatie van Alda Snopek, TWINS. Publicatie van crox-boek nr 3, BORDERS, van CarianaCarianne. Tijdens de tweede helft van de maand projecten van CarianaCarianne, Dianna Frid en Debra Tolchinsky, plus presentaties van Jamez Dabramski Dean en Sarah Westphal (Multimediale Vormgeving). Op 17 juni een optreden van The Singing Painters met Jamez Dabramski Dean als 4de man.

Juni 2007: crox 214-2, presentatie in de mediaruimte van OBJECT (de video), een straatperformance van Ian Kesteleyn, en Un Style Et Les Gants, een presentatie van Grégory Decock (F). Een project van de Luikse kunstenaars Antoine Van Impe, Marie Zolamian en Yannick Franck. In de andere zaal een solo presentatie van Liesbeth De Fossé. In de kubusruimte een ingreep van Johan Gelper en op de instalraamlocatie een werk in situ van Stéphane Cauchy (F). Op 17 juni een concert van Yannick Franck tijdens de finissage van het project. Eind juni volgt de KASKweek en een presentatie met werk van afstudeerprojecten Multimediale Vormgeving: Boris Ljugov, Sarah Westphal, Annik Laurijssens, Kim Vlaeminckx, Rob De Schutter en Kwinten Vercaemer. Rob studeert af met een laag witte verf en een hectisch eindrapport. Wat later treedt hij toe tot de redactie en het crox-team.

Juni 2008: Laatste week van 5 solo projecten. Alda Snopek, DRIFT (crox 261); Leen Persoons, IN BETWEEN (crox 262); Lucie Renneboog, SUBSURFACE INTERN COMMUNICATION (WHILE) SEEKING FOR A PRESENTATION (crox 263); Oana Cosug, tekeningen in media- en kubusruimte (crox 264); Steffie Van Cauter, DIE FLIEGE FLIEGT UND STURTZT VERRUCKT (crox 265). Recensie in H-art. In de Onderstraat een instalraam van Nicolas Leus (crox 266) waar Tinka Pittoors in juli letterlijk een vervolg aan breit. Jury en kort toonmoment van eindejaarspresentaties van Carole De Backere (Beeldhouwkunst), Berten Jaekers (Multimediale Vormgeving) en Lisa Colpaert (Mode). Eind juni een eindejaarspresentatie in het kader van de KASKweek: Berten Jaekers (Multimediale Vormgeving), Simon Halsberghe (Mediakunst), Sanne De Brabandere (Beeld & Installatie), Michiel Ceulers (Schilderkunst) en Sofie Van Der Linden (Multimediale Vormgeving). Op 28 juni, tijdens een editie van Gent Matinees, de boekvoorstelling van het titelloze boekproject van Peter Morrens, crox-boek nr 10, en een solo optreden van Steffie Van Cauter.

Juni 2009 staat volledig in het teken van jury's, toonmomenten en eindejaarspresentatie. Vrije Grafiek Kask, 4dejaars Fotografie DKO Offerlaan, Vrije Kunsten Sint-Lucas, Simon en Saidya van Beelhouwkunst Kask en tenslotte de 2de bachelor van Multimediale Vormgeving met een eindejaarspresentatie. Op 27 juni een optreden van The Singing Painters, zonder Michaël Borremans: Merlyn Paridaen (d), Laura van (vocals & keyboards), Adriaan Verwée (basklarinet) en Nan-Ping Chang (yuzhung en aanverwanten). Hans Theys tenslotte laat weten dat hij een 2de druk realiseerde van OVER VORM, het 14de crox-boek waarvan de 1ste druk in een mum van tijd uitverkocht was.