fbpx jazz | croxhapox

jazz

1991 Tijdens de vernissage van En Passant in Backstage is er een performance van Johan Joos en een solo van Peter Vermeersch, frontman van wat op dat moment nog X-legged Sally heet.
1994 en later Tijdens de openingsavonden is er potgrond- en bloempotmuziek from a panasonic radio recorder. Als er geen concert is tenminste. Een mengkroes van jazz from the fifties and sixties: Charles Mingus & his fabulous oh don't drop that atomic bomb on me, Lennie Tristano straight on both C and G complex, Holiday on Vermont and Mose on his own.
1996
Crox 43 (april), de vernissage van het eerste solo project van Thomas Broadbent heeft Kamikaze in halve bezetting met Bart Maris op trompet. Half jaar later, tijdens de vernissage van Open Deuren, een memorabel concert, is er een full version van Kamikaze in het souterrain van Aannemersstraat 54.
Crox 56 (november), het tweede solo project van Sjoerd Paridaen, introduceert het MEMAZ combo, waaruit later Moker ontstaat. MEMAZ en The Singing Painters worden de vaste bands van croxhapox vzw. MEMAZ treedt aan in wisselende bezetting. Mathias Van De Wiele (g), Zeger Vandenbussche (aanvankelijk contrabas, later sax), Merlyn Paridaen (d), Michaël Deschrijver, Adriaan Verwée (basklarinet) en Eric on keyboards. Vaste waarde van MEMAZ en TSP is Merlyn Paridaen. Een trio in 1999 /Merlyn, Mathias, Adriaan/ tijdens de vernissage van projecten van Marc Maet en Michaël Borremans is het hoogtepunt.
2003 Duo Penotti (Adriaan Verwée, basklarinet, en Merlyn Paridaen, drums) zijn opnieuw van de partij tijdens de vernissage van BASICS1.
2004-2010 Merlyn (d) treedt vaker aan, in wisselende bezetting, de ene keer met Kristof Rosseeuw en Zeger Vandenbussche, een andere keer met Adriaan Verwée of met The Singing Painters.
In 2006 en 2007, kort na elkaar, twee drie solo concerten van Bart Maris. Gedurende enige tijd is er sprake van een vinyl, wat de eerste productie van een crox-vinyl ging worden, maar dat project valt in het water.
Guy Couckhuyt, gespecialiseerd in free jazz en experimentele muziek, treedt aan als deejay tijdens de openingsavonden van BASICS 2, de eerste editie in de croxruimte zelf, de tweede in Abdij Maagdedale, Oudenaarde. In 2005 is er in de mediaruimte een presentatie van zijn vinylcollectie.
Er zijn ook heel wat voor het event zelf bedachte constructies: Sweet Dirt, Braindead, Monkey Arse.
2010 The Singing Painters komen tot een nieuwe sound die eventualiter als punk jazz omschreven zou kunnen worden. De initiële bezetting, gitaar/vocals/drums wordt uitgebreid met van on keyboards. De ritmesectie vervangt de vocals als centrale drijfveer. Het eerste concert, het 32ste in de complete chronologie van TSP-concerten, vindt plaats op 10 juni in de Zebrastraat tijdens The Border Art party van Lineart. Op 27 juni treden ze aan in croxhapox zelf tijdens de finissage van het toonmoment 2de bachelor Multimediale Vormgeving, een set zonder Michaël, met Adriaan Verwée op basklarinet en Nan-Ping Chang op yuzhung.
Vanaf september 2010 is er een reeks concerten onder de noemer Merlyn Paridaen & Friends
2011 Een trio met Bart Maris (trompet), Peter Jacquemyn (bass) en Merlyn Paridaen. Openingsavond, 29 januari.
Op 4 juni is Peter Jacquemyn opnieuw van de partij, dit keer met New Yorker Tatsuya Nakatani (drum, percussie) en additional vocals van Pierre-Michel Zaleski en Maya Jantar. Een verrukkelijk concert, voorafgegaan door een net zo fascinerende reeks performances van de Britse, in Denemarken wonende Stuart Lynch.