foto+

Foto+, 6Oste jaargang NR 4, juni 2005. Galeriemanie, p.28-29. Rubriek van Filip Naudts waarin een aantal verdienstelijke fotogalerieën en -musea in Vlaanderen en Nederland voorgesteld worden. In dit nummer staat Croxhapox in de schijnwerper:

Croxhapox, een werkmodule

Croxhapox begon in 1990 en profileerde zich meteen als een forum voor actuele kunst waar een fris en in menig opzicht vernieuwend discours werd gevoerd. Van het begin af aan was het programma multimediaal en gericht op jonge, minder bekende kunstenaars. Naast tentoonstellingen, aanvankelijk in een kraakpand en tegenwoordig in een oud fabrieksgebouw in het Gentse stadscentrum, ontwikkelde Croxhapox vanaf 1991 een meer publiek discours met straat- en posterprojecten. Van 1991 tot 1992 was er het succesvolle Copy Art project (fotocopy art, mailart kunstenaars), in 1996 het buurtproject Open Deuren dat kon genieten van grote publieks- en persaandacht. Na enkele eerdere edities groeide vanaf 2003 het project instalramen uit tot een continu project op een lokatie in de Gentse binnenstad. Van midden tot eind jaren negentig kwamen in Croxhapox toen nog onbekende kunstenaars als Michaël Borremans (B), Thomas Broadbent (US), Antje Dorn (D), Ward Denys (B), Dirk Zoete (B), Kati Barath (D), Anton Cotteleer (B) en Jan De Cock (B) aan bod.

Van 1990 tot 1997 bleven de activiteiten nadrukkelijk niet-commercieel. Pas in 1998 werd overgeschakeld op een 20%-regeling. Tegenwoordig volgt Croxhapox een uitgesproken experimentele koers. De formalistische aspecten van de actuele scene worden telkens getoetst aan het ideologische basisgegeven van Croxhapox als non-conformistische werkmodule. Er is onder meer extra aandacht voor performance, engagement en experimentele groepsprojecten zoals Basics, Brainbox en Beuys Gardens.

Een ander opvallend kenmerk is het hoge tempo van de activiteiten. Het huidige debiet telt jaarlijks maar liefst 25 projecten.

Fotografie en aanverwante multimediale disciplines

(volgt een opsomming van alle projecten waaraan >fotografie te pas kwam, van 1990 tot mei 2005)

Actueel

In het huidige programma (crox 123-crox 147) heeft fotografie een bijzonder prominente plaats. Naast de soloprojecten van Marc Coene (crox 123), Nathalie Nijs (crox 138), Maria Degrève (crox 140) en Anja Hellebaut (crox 142) is er ook een aantal projecten waarbij fotografie in multimediaal verband aan bod komt. Bij Joris Van der Borght (crox 131) heeft fotografie een afwisselend documentair (archivarisch) en conceptueel uitgangspunt. Alda Snopek (crox 139) combineert fotografie, video en performance. Voor Samir Boudia (crox 143) is fotografie een van de disciplines waarmee hij gestalte geeft aan architecturale en ruimtelijke concepten. De 3de editie van het >Basics project, gepland voor najaar 2006, heeft de invloed van fotografie en film op het creatieproces als uitgangspunt.

/Beeldmateriaal: Samir Boudia, Anja Hellebaut, Maria Degrève./