Macharius

2006. crox 177, BEELD VAN DE BUURT. Leerlingen van Kunstencampus Ottogracht. Concept en coördinatie: Winnie Bauwens.
Recensie in De Gentenaar op zaterdag 6/zondag 7 mei 2006, blz. 22-23:

STEDELIJK KUNSTINSTITUUT NEEMT MACHARIUS-HEIRNIS ONDER DE LOEP

GENT Twaalf jaar geleden werd de wijk Macharius onder de loep genomen door leerlingen van het Stedelijk Kunstinstituut (SKI). Onze krant publiceerde toen enkele foto's. Vandaag namen andere leerlingen, van gemiddeld 18 jaar oud, opnieuw het initiatief om Macharius-Heirnis in beeld te brengen. Ze vertrokken van de oorspronkelijke foto's en maakten er videoreportages van. De mensen die op de foto's stonden, werden opgespoord en soms teruggevonden. "Vroeger was het een eerder industriële wijk met tientallen slachthuizen. Vandaag is Macharius-Heirnis op sommige plaatsen, zoals aan de Lousbergkaai, uitgegroeid tot een duurdere woonwijk", zegt Winnie Bauwens, leerkracht aan het SKI. /Sofie Vanherpe/

HOEKHUIS AAN MUNICHSTRAAT KREEG FACELIFT Het huis op de hoek van de Lucas Munichstraat, recht tegenover freinetschool Het Trappenhuis, verkeerde twaalf jaar geleden nog in een erbarmelijke staat. Vandaag is het een net, proper huis dat een frisse blauwe kleur heeft gekregen. "De leerling in kwestie had niet te veel moeite om het huis terug te vinden", vertelt Bauwens. "Op de video zijn vrolijke kinderkreten van Het Trappenhuis gemonteerd." /Van 2006 tot circa 2008 woont er een Roma-familie. nvdr/

SLACHTHUIZEN EN VEEMARKT ZIJN VERDWENEN Twaalf jaar geleden interviewde een leerling van het SKI deze besnorde slager (foto). "De buurt was vroeger de vaste stek voor veemarkt- en slachthuisactiviteiten", zegt Bauwens. "De man op de oorspronkelijke foto hebben we niet teruggevonden, maar we hebben wel een andere slager in dezelfde slagerij ontmoet. Die vertelde over de paasmarkten die vroeger plaatsvonden in de buurt. Het mooiste prijsbeest ging dan naar huis met de eerste prijs. Het gebeurde toen ook regelmatig dat er een stier ontsnapte."
"De slachthuizen bezorgden echter heel veel overlast in de buurt en het bestuur besloot om die activiteiten uit het centrum te halen. Rondom de vele slagerijen was een rijk horecaleven uitgebouwd, met een 50-tal cafés."
"De bars zijn bijna allemaal verdwenen, maar de dynamiek in de wijk is gelukkig gebleven." /Het Gouden Hoofd bleef een trekpleister. Hier vond in 1998 de 2de Gentse NICC-vergadering plaats. nvdr/

HET ROMMELWATERPARK TOEN EN NU Het Rommelwaterpark was twaalf jaar geleden nog in volle aanleg. "De huizen op de achtergrond zijn hetzelfde gebleven", zegt Bauwens. "Het is nu een gezellig en proper park, met klimrekken en speeltuinen voor de kinderen. De maker van de video rond deze foto heeft een oud filmpje gemaakt rond het gebouw."

VERDOKEN ARMOEDE IN MACHARIUS "De persoon aan de Machariuskerk hebben we natuurlijk niet meer teruggevonden", lacht Bauwens. 'De jongelui die zich met deze foto hebben beziggehouden, hebben dan maar een catwalk op het kerkplein gehouden, waarop de voorbijgangers vrolijk mochten paraderen. Op het filmpje pleit de diaken voor zijn kerk. In zijn ogen gaat het niet om een statisch en stil gebouw, maar om een levendige ontmoetingsplek. Hij is ook diegene die praat over de verdoken armoede die nog steeds aanwezig is. Een eerste communicantje vroeg aan hem hoe de hemel eruitziet. Is dat dan een plaats waar het altijd warm is, vroeg het kind. Thuis was er niet genoeg geld voor verwarming, en dus had zijn moeder hem gezegd dat het in de hemel altijd warm was."

BOUWVALLIG HOEKHUIS MAAKTE PLAATS VOOR NIEUWBOUW Dit huis op de hoek van de ring (foto) is volledig met de grond gelijkgemaakt. Een volledige nieuwbouw kwam in de plaats. "De filmmaker vroeg een voorbijganger waar het hoekhuis van twaalf jaar geleden stond", zegt Bauwens. "De vrouw heeft geen flauw idee waar het huis staat, terwijl ze met haar ruf vlak naar de nieuwbouw staat. Het verschil tussen het bouwvallige huis van twaalf jaar geleden en de statige nieuwbouw is frappant."