fbpx Japan | croxhapox

Japan

1999. Openingsrede door Tazro Niscino tijdens het eerste crox-project van Heike Kati Barath (DE), op dat moment z'n vriendin.

2003. van contacteert Tazro Niscino. Het plan is om een project van TN in Gent te realiseren. Ze ontmoeten elkaar eind 2004 in Keulen, in de Artothek. Uiteindelijk is het het S.M.A.K. dat in een 2005 een project van Tazro Niscino in productie neemt. De locatie wordt het Gentse Sint-Annaplein. Er komen twee alternatieve plannen op tafel, simultaan met het S.M.A.K.-project, een daarvan is een kebabbliksemafleider. Geen van beide wordt gerealiseerd.

2007. crox 214-1. Een performance van de Japanse mailart kunstenaar Ryosuke Cohen. Stamps van Ryosuke Cohen, die overigens alleen met stamps werkt, maakten eerder al deel uit van Verzamelwoede, een presentatie in Abdij Maagdedale (Oudenaarde). De vellen met stamps van Cohen komen uit de verzameling van Frips.

crox 186, 'What about Croxhapox', een mail art call. Aanvangsdatum is juli 2006. De presentatie vindt eind 2007 plaats in wat tegenwoordig de Thomsenruimte is. Twee bijdragen uit Japan: Blancdesign en Mark Hammond.

2008. crox 275, HAIKU (2008). Een film van Cathérine Lommée. De Japanse dichtvorm, wat de titel suggereert, zit op een bijzonder enigmatische manier in de film verwerkt. Het lokt een clubje haikuschrijfsters naar de videoruimte - het project van Cathérine is een van de laatste voor de videoruimte in Thomsenruimte transformeert - die, als ik het goed heb, zij het wellicht niet allemaal, een haiku neerpennen of dat in elk geval van plan waren.

2009. crox 214-2. Presentatie van de geassembleerde stukken van Cohen's performance tijdens een project van de Canadese mailart kunstenares Anna Banana.
Temporary City Berlin, een coproductie van Flachland Kunstverein, Lokaal 01 en Croxhapox. Vijftien kunstenaars waaronder de Japanse Yoko Enoki.

2009. Golden Hypnos, een samenwerking van de Japanse geluidskunstenares Sachiko (muziek) en Johan De Wilde (artwork), een vinyl. Coproductie van Croxhapox en audioMER.
crox 321, Yoshimasa Matsumoto. INVOLVED. Een presentatie met gipsbeelden en olieverschilderijen.
crox 322, Karin Borghouts. VIEW IN A JAPANESE GARDEN. Foto's.
In een bijlage van H-art ter gelegenheid van de eerste Gentse kunstweek, bladzijde 6: Croxhapox De in Japan geboren, in Brussel wonende kunstenaar Yoshimasa Matsumoto maakt objecten in klei, maar ook tekeningen en foto's. Zijn werk wordt gekenmerkt door een verstilling die naar de spirituele kunst van Japan verwijst.
Karin Borghouts legt in foto's significante details vast van omgevingen en probeert zo een beelde te schetsen van het leven, de tijd. Zo fotografeerde ze - bijvoorbeeld in de dierentuin - artificiële landschappen, maakte ze foto's van (lege) vitrinekasten in de museale omgeving en verzorgde ze recent een foto-impressie van de bibliotheek Kunstwetenschappen van de Universiteit Gent. Een aantal foto's uit die sessie zullen in Croxhapox te zien zijn.(1) Daarnaast toont Borghouts in het verlengde van het werk van Matsumoto een reeks foto's die ze maakte in Japan,(2) waar ze in 2005 op uitnodiging van het EU Japan Fest een maand in de prefectuur Saga verbleef. In de vijfde presentatie van TVF Art Archive is er ook weer een documentaire van Sven Thomsen te zien over de Europese dans- en performance scene.(3)

2010, 16 tot 24 december. TANTAMOUNT Gent Kanazawa, een Timelab project gecureerd door Dries Douibi, Annelien Vermeir en Saito Masahiro. Livestream in de mediaruimte.

2011, maart. Een concert van Sachiko en Rinji, een coproductie Croxhapox-Smeraldina-Rima.
crox 375, juni. Een concert van Peter Jacquemyn (b) en de in New York wonende Japanse percussionist Tatsuya Nakatani.

2011, juli. Le Lab Nr 3, een project van de Belgisch-Cubaanse performer, muzikante en videaste Lazara Rosell Albear. Avondvullend programma met onder andere Tuba Libre, Tuba Train, Antoine Prawerman en een duet van Audrey Lauro (tenorsaxofoon) en Pak Yan Lau (percussie). Tijdens het duet in de Thomsenruimte is er een beamerprojectie met werk van Japanse fotografen, waaronder Tomoko Imai, Hisashi Murayama en Takashi Kishi.

(1) View In A Japanese Garden, het crox-project van Karen Borghouts uit 2009, heeft alleen foto's die ze in Japan maakte
(2) en je kan moeilijk stellen dat haar presentatie in het verlengde van het werk van Matsumoto ligt, die in croxhapox een presentatie brengt immers waarbij de infanta van Diego Valezquez een van de aanknopingspunten is.
(3) is er ook weer > Het TVF Art Archive is Svend Thomsen.