fbpx Kunstpodium T | croxhapox

Kunstpodium T

LeerlingMeester, een project van Kunstpodium T uit Tilburg. 27 februari tot 9 maart 2014. Van de site van Kunstpodium geplukt:

'Het Leerling/Meester
project koppelt afstuderende jonge kunstenaars van 10 deelnemende
kunstacademies uit Nederland en België aan inspirerende hedendaagse
kunstenaars die aansluiting vinden bij het werk van deze jonge
kunstenaars. Dit resulteert in een serie van 22 exposities in
Kunstpodium T, waarvan 6 op externe satelietlocaties.
Het Leerling/Meester project van Kunstpodium T wordt mede
mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Gemeente Tilburg, Provincie
Noord-Brabant, BKKC, Museum De Pont, De Brakke Grond, Extrapool,
Onomatopee, KOP, Lokaal01, Croxhapox en de deelnemende kunstacademies.'In croxhapox: Toni Van Tiel (NL), de meester, en Lenja Van Laeken, Margriet Craens, Octave Vandeweghe en Sanne Valstar + Erik Trip, uit resp. Gent, Den Bosch, Antwerpen en Groningen, de leerlingen.
Openingsavond donderdag 27 februari 2014, na een opbouwperiode van drie dagen. Toni die elke dag van Eindhoven naar Gent komt rijden en 's avonds weer naar Eindhoven rijdt zonder verkeershinder te ondervinden. Sanne en Erik studeren en wonen in Groningen. Sanne had haar jeugd in Den Haag. Een handig anagram: Erik Pritt. Dat deed me aan de website van Jan Peter Tripp denken en W. G. Sebald. Octave studeert in Antwerpen. Hij maakt gekke, spitsvondige verwisselingen. Jan, de vader van Octave, studeerde aan Sint-Lucas Gent toen ook ik er studeerde. We hadden elkaar in geen dertig jaar ontmoet. Margriet met een vraagje; ze wil een kleur op de muur aanbrengen. Het bedriegelijke panopticum van een zomerse dag. In de andere zaal is de Meesterklas van Luca bezig, een groep studenten onder leiding van Dany Deprez en Philippe Van Isacker. Zeus Hoenderop en Marleen Hartjes van Kunstpodium T. Een warme opbouwweek. Geen ego's, geen gezanik. Sanne en Erik bouwen de dino die ze dit keer liggend tonen. Met de rode oogbollen lijkt het op een insekt. Een video van Lenja waarop te zien is hoe ze de balken op een karretje van het atelier naar croxhapox zeult en tijdens die tocht meermaals in de problemen komt. Ook het werkpak van Lenja is in kleuren opgedeeld. Alÿs levert een referentiepunt. Drukke openingsavond. Later loopt het fout met het draaikolkzwembad van Sanne en Erik: de motor gaat stuk. Zoetwaterschildpadden in een zee van licht. De spijkerkop met een schroefdraad, een werk van Octave. Plat op de vloer liggen om uit te zoeken of de motor het toch niet doet. Het treintje. Ook het treintje hoort bij de presentatie van Sanne en Erik. Uit een watertoevoer stroomt licht. De openingsavond gaat tot lang na middernacht.