aardappel

Frituur Roeland (2014). Het frietkot van Roeland tijdens Hard Gelag, een project van gastcurator Laurens Mariën met werk van Yann Bronder, Ingeborg Deglein en Bert Huyghe. En: Roeland weet hoe het moet. Friet als gesmolten goud.

Jean & Margriet. Van midden jaren zeventig tot de eeuwwisseling the best in town. Het frituurst is vlak bij de eerste locatie van croxhapox, aan Sint-Jacobs (1990-1991). Overgenomen door de Turkse jongens van Sympa.

Singing Potatoes (2013), een werk van Steven Tevels: aardappelen, microcontroller, audio versterker. September 2013, kubus.

foto: steven tevels
"Singing Potatoes' bestaat uit acht aardappelen die in de vorm van een cirkel op een sokkel liggen met daarnaast een geluidsversterker en een 'reverb'-effektpedaal. Bij het aanraken van deze aardappelen is er een 'orgel' geluid hoorbaar. Iedere aardappel staat voor een toon. Acht aardappelen vormen zo de gehele westerse toonladder, bestaande uit één octaaf plus de hoge 'do'. Het menselijke lichaam bevat een zekere hoeveelheid elektriciteit die via de membraanpermeabiliteit van de huid, b.v. de vingertoppen, een signaal opwekken dat door een aardappel kan geleiden. De aardappel dient hier enkel als organische interface om zo het elektronische geluidscircuit binnenin te triggeren. Tekst: Steven Tevels.