fbpx Senja | croxhapox

Senja

Oona Libens over de filmfragmenten in Nausea: 'De beelden van de zee in Senja zijn door mij gefilmd met 16mm op verschillende momenten in april en mei 2014. Een eerste versie werd verkeerd ontwikkeld, dus moest ik het opnieuw doen.
Ik kwam op Senja terecht via een vriend van mijn vader die Georg Blichfeldt kent, de eigenaar van Krakeslottet, het residentie- en ex-vissershuis. Ik ben er naartoe getrokken voor een twee maanden durende residentie tijdens winter 2013-2014, maar bleef uiteindelijk bijna een jaar. Gedurende die periode heb ik Nausea gemaakt - veel wandelingen langs het strand met interessante vondsten: geslepen glas, zeekomkommers, volledige en nog werkende gloeilampen (na een storm dan nog), boeien en etcetera. De voorstelling werd op de eerste verdieping gespeeld (het tweede niveau), waar nog steeds een gigantisch wiel hangt. Daarmee werden vroeger de visvangst en de boten opgetild. In de ruimte ruikt het subtiel naar teer, hoort men de wind tussen de spleten en voelt men bij hevige wind het huis schudden.' 26 mei 2015

Senja, een eiland ten noorden van de Lofoten. Eirik Vindgren, tijdens Nausea een van de performers, hij hielp ook met de muziek en het geluid, groeide er op. Tegenwoordig woont hij in Oslo.