fbpx Zwalm | croxhapox

Zwalm

607. Kunst & Zwalm 2021. Een initiatief van VZW BOEM in samenwerking met croxhapox.
Curationeel : Remi Verstreate & Anyuta Wiazemsky Snauwaert / Samira El Khadraoui.
Locaties : Sint-Denijs-Boekel, Korsele.
Data : 28 augustus, 29 augustus, 4 september, 5 september, 11 september, 12 september 2021.
Tijdstippen : van 11u tot 18u.
Startpunt is de Sint-Dionysuskerk in Sint-Denijs-Boekel.
Afstand van het traject : 7km.
Met de steun van : Vlaamse overheid, gemeente Zwalm, Stad Gent, Erfgoed Vlaamse Ardennen, Provincie Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Oost-Vlaanderen, Erfgoedcel Leie Schelde, Cultuurregio Leie Schelde, CERA, LUCA School of Arts, Duvel, Il Mezzogiorno.
Kunstenaars : Daniël Dewaele. Willem Vermeersch. Freek Willems. Stefanie Claes. Cosco [Louis De Cordier]. Karel Thienpont. Georgia Kokot. Bjorn Pauwels & Nora De Decker. Ieke Frinks. pKp [Stijn Van Dorpe, Elien Ronse]. Hans Beckers. Community of listeners. Taart in de brievenbus. Rasa Alksnyte. Nathalie Chambart. Lieve D'hondt. OD3 collectief. Samah Hijawi. Museums of Belgium. [initieel ook Astrid Collectief]
Titels : Between many others. Sferen/Portalen/Legendes. This not my cat. Concert voor de molen. Bee Refuge. Maria, pimp mijn rusthuis. Process(ion): Walking Into The Unknown. Five slightly similar ideas. Museum voor kapotte spullen. Para-instituut voor KUNST en precariteit. De stilte van de geuzenhoek. Blijf bij ons, want het zal avond worden. Compost. Alles behalve de memel. Frankly, I'm just glad to be involved. A pair of images for Caildenberg. Zwalm OD. Chasing Za'ater (from Jordan to Belgium). Aire de Zwalm.
Vormgeving van de brochure : Piet Bodyn & Krysztoff Dorion.

from the catalogue 607 Number 607 is pronounced six hundred seven. Number 607 is the 111 prime number. Number 607 is not a Fibonacci number. It is not a Bell number. Numbert 607 is not a Catalan number. Number 607 is not a regular number (Hamming number). It is not a factorial of any number. Number 607 is a deficient number and therefore is not a perfect number. [ ] Zwalm De rivier de Zwalm wordt voor het eerst beschreven in 1040 als fluviolum Swalma. Swalm was het Middelnederlands voor damp, wasem, walm. De dampende rivier.

from the catalogue Beste bezoeker,
Welkom op Kunst & Zwalm invites croxhapox #1 IN SITU conversaties Sinds 1997 vindt Kunst & Zwalm om de twee jaar plaats in Zwalm en omgeving. Voor deze editie nodigde vzw BOEM het Gentse artist-run kunstenplatform croxhapox uit. Croxhapox is al meer dan 30 jaar actief en staat sinds 2017 onder leiding van Anyuta Wiazemsky Snauwaert en Samira El Khadraoui.1 Zij nodigden op hun beurt Remi Verstraete uit als co-curator.2
Kunst & Zwalm streeft naar uitwisseling tussen kunstenaar, kunstwerk, landschap, bewoner, vrijwilliger en bezoeker. IN SITU slaat niet enkel op de plek waar werken gecreëerd worden, maar ook op de mensen die de plek bewonen, de gemeenschappen, hun verhalen, erfgoed die even belangrijk zijn in het ontwerp van de kunstwerken. Deze editie van Kunst & Zwalm hebben we extra aandacht besteed aan het betrekken van de bewoners tijdens de ontwikkeling van de werken.
Het woord 'conversaties' verwijst naar alle dialogen en uitwisselingen tijdens de voorbereiding van dit project en bij het creëren én de beleving van de werken. Deze brochure vertelt over deze uitwisselingen, het werk van de kunstenaars, hun ervaringen en gedachtenwereld.
Croxhapox' visie op kwaliteitsvolle programmering bestaat uit drie elementen: vertrouwen, uitdaging en samenwerking. Als curator poneren ze de spanning tussen verankering en displacement. Het project IN SITU krijgt in 2022 een vervolg in Gent. De kunstenaars worden uitgedaagd om hun werk naar een nieuwe presentatie EX SITU (buiten originele context, off-site) te vertalen en zo de relatie tussen werk en context te bevragen.3
De route loopt langs een parcours van 8 km door Sint-Denijs-Boekel en Korsele. Halverwege de route is er een rustpunt waar je iets kan eten en drinken. Naast de permanent te bezichtigen kunstwerken zijn er performances op specifieke momenten, er is een avondprogramma met diner, performances, geleide wandelingen, gesprekken.

[1] Eind 2017 stelde Vana van aan het toenmalige team voor om de artistieke en zakelijke directie van croxhapox over te nemen; ze wilde zich volledig op schilderen kunnen toeleggen. Tot halverwege 2018 werd het eerder door Vana van samengestelde programma afgewerkt. De nieuwe groep had Stijn Van Dorpe, Maarten Van Luchene, Ann De Keersmaecker, Anyuta Wiazemsky Snauwaert en Samira El Khadraoui, en realiseerde 7x3 [window projects op locatie Zilverhof 34, herfst 2018], Circumstances, een samenwerking met Platvvorm van Katelijne De Corte (2018) en Schuivende gronden (2019). Food Matters [All you need is the lavatory 2, november-december 2018] was het laatste project dat door Vana van samengesteld en afgewerkt werd, i.s.m. Samira El Khadraoui. Met Schuivende gronden (Kunsthal, januari 2019) trad het team zelf op de voorgrond: performatieve en installatieve ingrepen/acties die telkens door één van de leden van het team uitgevoerd werden.
[2] 577 (oktober 2018), Zilverhof 34, een instalraam van Remi Verstraete; wat de aanzet gaf.
[3] Niet uitgevoerd.