THE THIRD LANDSCAPE
13–14 augustus 2019
darja serenko STIL PIKET
Op 13 en 14 augustus, van 15 tot 17u, geeft de Russische kunstactiviste en curator Darja Serenko workshops bij haar interventie 'stil piket' of #тихийпикет.
13 augustus 2019 15–17u
locatie: STADSHAL
Een eerste samenkomst op 13 augustus behandelt de snijlijn tussen hedendaagse kunst en maatschappij: hoe voorzie je een willekeurig artistiek werk van een pro-feministisch perspectief? Hoe zorg je ervoor dat je het artistieke terrein niet laat overheersen? Hoe bewerkstellig je samenwerking en weloverwogen interactie? Deze eerste sessie neemt de vorm aan van een workshop, waarin iedereen die dat wil een affiche kan ontwerpen met haar of zijn persoonlijke boodschap, om er daarna mee aan te sluiten tijdens een stil piket.
14 augustus 2019 15–17u
locatie: STADSHAL
De tweede sessie op 14 augustus staat in het teken van de problematiek van huiselijk geweld in verschillende landen. Hoe wordt slachtofferhulp geregeld? Hoe staat het met de wetgeving inzake huiselijk geweld (in Rusland is die er nog steeds niet) en sociale voorzieningen daaromtrent? En waarom kleeft aan het thema van huiselijk geweld vandaag nog steeds een stigma van schaamte en taboe? Tijdens de workshop stelt ze u voor een poster te ontwerpen als steunbetuiging aan de drie zussen Khachaturyan (17, 18 en 19 jaar oud), die de gevangenis dreigen in te vliegen na een daad van zelfverdediging. Ze werden aangeklaagd voor moord op hun vader die zich jarenlang aan huiselijk geweld bezondigde; hun actie wordt bestempeld als ‘moord met voorbedachte rade’. Zij – zoals pleitbezorgers van de zussen – is echter van mening dat zij hun daad hebben uitgevoerd uit zelfverdediging tegen een vader die zijn kinderen jarenlang heeft geterroriseerd door ze te slaan, te verkrachten, te bedreigen en te intimideren.
Darja roept op tot internationale steun aan de zussen door online acties, door op straat te komen in éénpersoons of gezamenlijke stille piketten, door te ijveren voor het ombuigen van de aanklacht, door ruchtbaarheid aan deze zaak te geven. Ze wilt dat Rusland eindelijk een wet inzake huiselijk geweld en zelfverdediging invoert, en bovendien het internationale Verdrag van de Raad van Europa inzake geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (beter bekend als de Conventie van Istanbul) ratificeert. De strijd tegen huiselijk geweld moet immers een basisbeginsel vormen van elke staat.
Met de affiches trekt de kunstenares later naar de Russische ambassade in Brussel.
Over de actie #тихийпикет (stil piket)
Drie jaar geleden startte de kunstenares Darja Serenko met het ontwerpen van affiches die ze vervolgens duidelijk zichtbaar voor anderen meenam in de metro. Hiermee probeerde de activiste op te komen tegen discriminatie, huiselijk geweld en genderstereotypen. Al snel sloten mensen uit andere steden en landen zich bij haar actie aan. Er zijn momenteel om en bij de 1500 mensen uit 40 verschillende landen rond haar project actief: activisten verspreiden hun boodschap op posters die ze laag in hun handen vasthouden of aan hun rugzak vastnaaien. Doel van deze actie is op een onschadelijke en stille manier de boodschap over te brengen. Deze stille piketten blijven zwijgen zolang niemand hen over de gelezen affiche aanspreekt.