darja serenko

stil piket - darja serenko - the third landscape

THE THIRD LANDSCAPE
13–14 augustus 2019
darja serenko STIL PIKET

Op 13 en 14 augustus, van 15 tot 17u, geeft de Russische kunstactiviste en curator Darja Serenko workshops bij haar interventie 'stil piket' of  #тихийпикет.

13 augustus 2019 15–17u
locatie: STADSHAL

Een eerste samenkomst op 13 augustus behandelt de snijlijn tussen hedendaagse kunst en maatschappij: hoe voorzie je een willekeurig artistiek werk van een pro-feministisch perspectief? Hoe zorg je ervoor dat je het artistieke terrein niet laat overheersen? Hoe bewerkstellig je samenwerking en weloverwogen interactie? Deze eerste sessie neemt de vorm aan van een workshop, waarin iedereen die dat wil een affiche kan ontwerpen met haar of zijn persoonlijke boodschap, om er daarna mee aan te sluiten tijdens een stil piket.

14 augustus 2019 15–17u
locatie: STADSHAL
De tweede sessie op 14 augustus staat in het teken van de problematiek van huiselijk geweld in verschillende landen. Hoe wordt slachtofferhulp geregeld? Hoe staat het met de wetgeving inzake huiselijk geweld (in Rusland is die er nog steeds niet) en sociale voorzieningen daaromtrent? En waarom kleeft aan het thema van huiselijk geweld vandaag nog steeds een stigma van schaamte en taboe? Tijdens de workshop stelt ze u voor een poster te ontwerpen als steunbetuiging aan de drie zussen Khachaturyan (17, 18 en 19 jaar oud), die de gevangenis dreigen in te vliegen na een daad van zelfverdediging. Ze werden aangeklaagd voor moord op hun vader die zich jarenlang aan huiselijk geweld bezondigde; hun actie wordt bestempeld als ‘moord met voorbedachte rade’. Zij – zoals pleitbezorgers van de zussen – is echter van mening dat zij hun daad hebben uitgevoerd uit zelfverdediging tegen een vader die zijn kinderen jarenlang heeft geterroriseerd door ze te slaan, te verkrachten, te bedreigen en te intimideren.

Darja roept op tot internationale steun aan de zussen door online acties, door op straat te komen in éénpersoons of gezamenlijke stille piketten, door te ijveren voor het ombuigen van de aanklacht, door ruchtbaarheid aan deze zaak te geven. Ze wilt dat Rusland eindelijk een wet inzake huiselijk geweld en zelfverdediging invoert, en bovendien het internationale Verdrag van de Raad van Europa inzake geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (beter bekend als de Conventie van Istanbul) ratificeert. De strijd tegen huiselijk geweld moet immers een basisbeginsel vormen van elke staat.

Met de affiches trekt de kunstenares later naar de Russische ambassade in Brussel.

Over de actie #тихийпикет (stil piket)

Drie jaar geleden startte de kunstenares Darja Serenko met het ontwerpen van affiches die ze vervolgens duidelijk zichtbaar voor anderen meenam in de metro. Hiermee probeerde de activiste op te komen tegen discriminatie, huiselijk geweld en genderstereotypen. Al snel sloten mensen uit andere steden en landen zich bij haar actie aan. Er zijn momenteel om en bij de 1500 mensen uit 40 verschillende landen rond haar project actief: activisten verspreiden hun boodschap op posters die ze laag in hun handen vasthouden of aan hun rugzak vastnaaien. Doel van deze actie is op een onschadelijke en stille manier de boodschap over te brengen. Deze stille piketten blijven zwijgen zolang niemand hen over de gelezen affiche aanspreekt.  

artists: 

the third landscape


THE THIRD LANDSCAPE
crox 591 august - ... [ongoing]

CURRENT PROGRAM

13, 14 & 17 augustus 15:00 17:00 darja serenko stil piket
@ stadshal
doel van deze actie is op een onschadelijke en stille manier de boodschap over te brengen. Deze 'stille piketten' blijven zwijgen zolang niemand hen over de gelezen affiche aanspreekt.
18 augustus
12:00 18:00 gala izmaylova vyshivka
@ manoeuvre wondelgemstraat 71
workshop rond de positie van de vrouw en het spanningsveld tussen kunst en ambacht. tarotpraktijk & borduren als uitgangspunt om vragen rond vrouwenrechten te formuleren en te visualiseren.
22 augustus
20:00 salon d'artistes activiste
saddie choua, PUSSY RIOT [olya kuracheva], extinction rebellion, katrien nenasheva, maria lucia correia dj krsyztoff
@ postX – van goethemstraat 83 flora me
relbeke
3-daags zomerkamp voor een besloten publiek van kunstenaars en activisten. praktijkgericht onderzoek. workshops. uitwisseling van praxis. op vraag van croxhapox ontwikkelen ze tijdens het zomerkamp acties voor regio Gent.
op 22 augustus worden de resultaten van deze 3-daagse aan het publiek voorgesteld. en dan is er ook nog een fuif, later op de avond, met dj krysztoff.
vrijdag 23 augustus 15:00 katrin nenasheva IT HURTS
@ stadshal
“It hurts”: de kenmerken van geweld over naties heen
Geweld verschilt van cultuur tot cultuur: hoe mannen geweld plegen tegen vrouwen, hoe de politie mensen slaat en martelt en hoe mensen van verschillende leeftijden zichzelf en/of anderen verwondingen toebrengen, is anders in elk Europees land. Katrien vraag de deelnemers om verhalen over geweld in eigen land of regio te delen en zo een eigen taal te creëren waarin we eindelijk kunnen praten over trauma en geweld. Tijdens deze sessie zal Katrin de deelnemers voorstellen om gietvormen te maken van de lichaamsdelen die de deelnemers associëren met geweld (bv. handen, voeten,…). Deze vormen worden dan ergens in centrum Gent neergezet.
vrijdag 23 augustus 18:00 katrin nenasheva INTERTOERISME
@ mcdonalds
Intertoerisme: Rusland en het contact met een andere planeet
Hallo! Vanaf dit moment ben je een inter-toerist die een tour leidt door het PNI (Internaat psycho-neurologie) en zo te weten komt hoe mensen daar in de meest gesloten instelling in Rusland leven. PNI’s zijn Russische kostscholen voor mensen met een verstandelijke beperking. De inwoners van deze scholen mogen bijna nooit naar buiten; zo zagen sommigen nog nooit de straat waar de school zich in bevindt, gingen ze nog nooit naar de winkel of reden ze nog nooit met de tram. Het is alsof deze mensen op een totaal andere planeet leven dan de onze. De inwoners van het PNI willen je graag leren kennen: ze willen je vragen om iets te doen in Gent en dat met de hele wereld te delen. Planeten zouden contact met elkaar moeten zoeken en een nieuwe derde interdimensionale ruimte creëren! 

zaterdag 24 augustus 17:00 18:00 olya kurscheva THE UMBRELLA SOCIETY
@ santo – peter benoitlaan 78–80 gentbrugge
pussy riot summer school : actionism . performance . dance . music
graduate performative action EVERYONE CAN BE PUSSY RIOT
liberté egalité fraternité sorosité
zaterdag 24 augustus 17:00 gala izmaylova PRO TEMPORA
@ de krook
Project on being in Ghent _temporarily_
It is a research of the phenomenon of being temporarily in another city. What do we leave behind? Gala stays in Ghent only for a month (and it is just about three year since she moved to Moscow). Do you know people who temporarily live in Ghent? What does "memory of a place" mean to them and what places in the city are memorable for them?

1–3 september ben benaouisse CAMPAIGN MAN
@ ARA – oudburg 18
18 oktober opening om 18u [gent soiree] ben benaouisse REFUGEE CAMPS PAINTINGS
@ Drongenhofkapel
open 19, 20, 25, 26, 27 oktober tussen 14 en 18u
19 oktober - om 18u43 elien ronse WALK WALK WALK#2 nacht van de melodi lamp
@ stadhuis
Kom, kijk, zoek, vind en fotografeer mee àlle MELODI-lampen in Gent tijdens deze walk walk walk #2. Tot nu toe verzamelde kunstenaar Elien Ronse 242 foto’s van de befaamde MELODI lamp in de stad. Vanavond bundelen we onze krachten om er nog veel meer te vinden. We spreken af tijdens zonsondergang (18u43) aan het stadhuis (kant van de Hoogpoortstraat). Eerst geeft Elien een introductie over de lamp, waarna we strategieën bedenken om zo veel mogelijk MELODI’s te vinden en op pad gaan. Ontdek een ander Gent met de MELODI-focus en word een professionele MELODI-zoeker op enkele uren tijd.

artists participating in THE THIRD LANDSCAPE ben benaouisse – christoph & sebastian mügge – darja serenko – elien ronse – esther schelfhout – gala izmaylova – katrien nenasheva – lore snauwaert – marcin dudek – maria lucia correia – martha t'hooft – other womens flowers – pussy riot [olya kuracheva] – saddie choua - sam eggermont – sibran sampers – stijn van dorpe

partners discours.io – het balanseer – kunsthal gent – manoeuvre – postX – santo – stad gent – urgent - cine rio

What is the Third Estate? Everything. What role has it played to date? None. What does it aspire to? Something.
Pamphlet What Is the Third Estate? by Emmanuel Joseph Sieyès quoted in Manifesto of the Third Landscape by Gilles Clément

The Third Landscape refers to not-used and/or not-usable landscape. Within this framework we explore situational & contextual activism. TTL is a project on radical positions, statements, actions.
Artists who question the mechanisms of control and the forces behind cultural hygiene and normalisation. Developed in different national, political and economical contexts these practices show apparent similarities –common ground of the discourse, interest in similar topics such as feminism, milieu, destigmatisation of certain groups of people– and apparent differences –other ways of development, solutions and actions emerging from a distinctive social environment, including general ideas, morality and government).
The Third Landscape is constructed as a forum for art practice exchange. Foreign artists are invited to show their work to the Belgian public, Belgian artists get introduced to the Russian public via media such as discours.io.