encyclopedia

This encyclopedia offers a splendid and wildly recommendable insight in the world of Croxhapox, combining trivial pursuit and serious matter. The entries have been mostly written in Dutch but quite a few have been translated. If you want the Dutch original, change your choice of language and go to the 'encyclopedie'.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

1. A portrait, naked and gravely pimped, in the series of photos of Debra Tolchinsky (US/crox 183). It deals with, if I remember well, a walking or running Michael Jackson even though he has only 1 leg to walk on.

2. In one of the batiks of Ada Van Hoorebeke (Eternal Grounds, crox 325) Paris Hilton's mongrel and Michael Jackson's monkey play their part.

2014. TVF art doc cinema: Recent Exhibition Video Documentations #1. Aernoudt Jacobs: Phantom Melodies. Expo Overtoon at iMAL, 2013. Tijdsduur: 13 min. Taal: Nederlands. A TVF Video Production.

1996. crox 51, Open Deuren.

Bassist, experimental muzic and free jazz, and visual artist.
Crox-concerts:
Saturday 29 January 2011. Trio with Bart Maris (trumpet) and Merlyn Paridaen (drums).
Saturday 4 June 2011. Quartet with Tatsuya Nakatani (JP/drums, percussion), Pierre-Michel Zaleski (PO/vocals) and Maya Jantar (PO/vocals).

1996. crox 51, Open Deuren. I don't remember much of her presentation. If I'm not mistaken, Sjoerd Paridaen proposed Alexandra. She lived, at that time, in the neighbourhood of Crox, in the Beeldhouwersstraat, at a corner.

1991. crox 16. De periode op Beverhoutplein 7 wordt afgesloten met drie zelfportetten. Een groepsportret van de personen die van croxhapox een vzw maakten. Jaegerschnitzel, het zelfportret van Hans van Heirseele, is in de ruimte achterin. De tekst die bij het project hoort, maakt deel uit van een publicatie in De Brakke Hond. Op plafond en vloer na is de ruimte ingesmeerd met roet. In dat zwart zijn portretten van Cézanne en Malevitch aangebracht. Het roet kleeft aan de voetzolen van de bezoekers en gaat door de ruimtes zwerven.

ABER EIN JAEGERSCHNITZEL Auteur: Hans van Heirseele. De Brakke Hond nr 31 (1991), blz 75:

Het kunstwerk heeft zowel een esthetische als een ethische code.
Aber ein Jägerschnitzel ist ein Jägerschnitzel.

De kunstenaar lokaliseert de tijdsgeest.
Aber ein Jägerschnitzel ist ein Jägerschnitzel.

De esthetische verwezenlijking is altijd het resultaat van een voorafgaande ethische decodering.
Aber ein Jägerschnitzel ist ein Jägerschnitzel.

Octavio Paz: De poëtische activiteit, die in staat is de wereld te veranderen, is van nature revolutionair.
Aber ein Jägerschnitzel ist ein Jägerschnitzel.

Elke tekening is een stadium tussen realiteit en verlangen. De toeschouwer wordt de grond vanonder de voeten weggemaaid en gaat duizelen.
Aber ein Jägerschnitzel ist ein Jägerschnitzel.

Nog iets nuttigs, we zijn nu toch bezig. Onlangs verscheen Hondsgras, de Nederlandse versie van Raymond Queneaus roman le Chiendent.
Aber ein Jägerschnitzel ist ein Jägerschnitzel.

Roman Opalka schildert nog slechts cijfers. Witte cijfers, op een achtergrond die volgens een mathematische procédé alsmaar witter moet worden. "Ik schilder het einde van de schilderkunst," zegt hij.
Aber ein Jägerschnitzel ist ein Jägerschnitzel.

267. KASKweek. Sofie Van der Linden, Simon Halsberghe, Sanne De Brabandere, Michiel Ceulers en Berten Jaekers. Juni 2008.
458. INTERMISSION (PAUSE BEFORE METAMORPHOSIS) / IN BETWEEN / A IS FOR APPLE, B IS FOR ALL BOON.

Cluster with Berten Jaekers, Hou Chien Cheng, Philippe Van Wolputte, Fabrice Pichat, Annelien Vermeir, Benjamin Verhoeven, Meggy Rustamova, Stephen Verstraete, Jasper Rigole, Jonas Vansteenkiste / Veerle Michiels. februari 2014. The first production cluster of 2014 is built around the work of Berten Jaekers. Curator: Dries Douibi. February 2014. The metamorphosises are in an industrial context. For this project Berten ravaged an industrial site where the industrial excess lead to ruin, A derilict factory building in Hoboken. He extracted ephemere objects, similar to the sites described by Sebald in The Rings of Saturn: they are overdue. 

window project
489. CHERE MADELEINE. Window project, Onderstraat 26. March May 2015.

Vocals van Temporary Performance Degradation. Maiden voyage tijdens de finissage van het kubusproject van Klaas Vanhee op vrijdag 27 maart 2015.

Jan

Jan Carlier. 1991. En Passant, 25 installation windows in the inner city in Gent.
Jan De Cock. 1998 (still a student at KASK, dept 3D at that moment) and 2000, the Carte Blanche project in Strombeek-Bever. Crox-card 14: the industry of human happiness (1999).
Jan Dheedene. 2005. 2006. 2009. 2010.
Jan Maarten Voskuil (NL). 2008.
Jan Op De Beeck. 2009.
Jan Van der Ploeg (NL). 2008.
Jan Wiels. 2006. 2008. Always as WELD, a collaboration with Vincent de Roder.
Jan Willem Verherbrugge (NL). 2004. Coordination of the project: Ward Denys. 
 

Soprano of the Trio Quattro, renaissance a capella quartet. Concert in 1999.

2011. crox 375, RHYTHM SECTION ON TOUR. Concert by Peter Jacquemyn (bass, vocals) and Tatsuya Nakatani (drums, percussion) with, during the third set, as extras: Maja Jantar and Pierre-Michel Zaleski.

1999. Openingsrede door Tazro Niscino tijdens het eerste crox-project van Heike Kati Barath (DE), op dat moment z'n vriendin.

2003. van contacteert Tazro Niscino. Het plan is om een project van TN in Gent te realiseren. Ze ontmoeten elkaar eind 2004 in Keulen, in de Artothek. Uiteindelijk is het het S.M.A.K. dat in een 2005 een project van Tazro Niscino in productie neemt. De locatie wordt het Gentse Sint-Annaplein. Er komen twee alternatieve plannen op tafel, simultaan met het S.M.A.K.-project, een daarvan is een kebabbliksemafleider. Geen van beide wordt gerealiseerd.

2007. crox 214-1. Een performance van de Japanse mailart kunstenaar Ryosuke Cohen. Stamps van Ryosuke Cohen, die overigens alleen met stamps werkt, maakten eerder al deel uit van Verzamelwoede, een presentatie in Abdij Maagdedale (Oudenaarde). De vellen met stamps van Cohen komen uit de verzameling van Frips.

crox 186, 'What about Croxhapox', een mail art call. Aanvangsdatum is juli 2006. De presentatie vindt eind 2007 plaats in wat tegenwoordig de Thomsenruimte is. Twee bijdragen uit Japan: Blancdesign en Mark Hammond.

2008. crox 275, HAIKU (2008). Een film van Cathérine Lommée. De Japanse dichtvorm, wat de titel suggereert, zit op een bijzonder enigmatische manier in de film verwerkt. Het lokt een clubje haikuschrijfsters naar de videoruimte - het project van Cathérine is een van de laatste voor de videoruimte in Thomsenruimte transformeert - die, als ik het goed heb, zij het wellicht niet allemaal, een haiku neerpennen of dat in elk geval van plan waren.

2009. crox 214-2. Presentatie van de geassembleerde stukken van Cohen's performance tijdens een project van de Canadese mailart kunstenares Anna Banana.
Temporary City Berlin, een coproductie van Flachland Kunstverein, Lokaal 01 en Croxhapox. Vijftien kunstenaars waaronder de Japanse Yoko Enoki.

2009. Golden Hypnos, een samenwerking van de Japanse geluidskunstenares Sachiko (muziek) en Johan De Wilde (artwork), een vinyl. Coproductie van Croxhapox en audioMER.
crox 321, Yoshimasa Matsumoto. INVOLVED. Een presentatie met gipsbeelden en olieverschilderijen.
crox 322, Karin Borghouts. VIEW IN A JAPANESE GARDEN. Foto's.
In een bijlage van H-art ter gelegenheid van de eerste Gentse kunstweek, bladzijde 6: Croxhapox De in Japan geboren, in Brussel wonende kunstenaar Yoshimasa Matsumoto maakt objecten in klei, maar ook tekeningen en foto's. Zijn werk wordt gekenmerkt door een verstilling die naar de spirituele kunst van Japan verwijst.
Karin Borghouts legt in foto's significante details vast van omgevingen en probeert zo een beelde te schetsen van het leven, de tijd. Zo fotografeerde ze - bijvoorbeeld in de dierentuin - artificiële landschappen, maakte ze foto's van (lege) vitrinekasten in de museale omgeving en verzorgde ze recent een foto-impressie van de bibliotheek Kunstwetenschappen van de Universiteit Gent. Een aantal foto's uit die sessie zullen in Croxhapox te zien zijn.(1) Daarnaast toont Borghouts in het verlengde van het werk van Matsumoto een reeks foto's die ze maakte in Japan,(2) waar ze in 2005 op uitnodiging van het EU Japan Fest een maand in de prefectuur Saga verbleef. In de vijfde presentatie van TVF Art Archive is er ook weer een documentaire van Sven Thomsen te zien over de Europese dans- en performance scene.(3)

2010, 16 tot 24 december. TANTAMOUNT Gent Kanazawa, een Timelab project gecureerd door Dries Douibi, Annelien Vermeir en Saito Masahiro. Livestream in de mediaruimte.

2011, maart. Een concert van Sachiko en Rinji, een coproductie Croxhapox-Smeraldina-Rima.
crox 375, juni. Een concert van Peter Jacquemyn (b) en de in New York wonende Japanse percussionist Tatsuya Nakatani.

2011, juli. Le Lab Nr 3, een project van de Belgisch-Cubaanse performer, muzikante en videaste Lazara Rosell Albear. Avondvullend programma met onder andere Tuba Libre, Tuba Train, Antoine Prawerman en een duet van Audrey Lauro (tenorsaxofoon) en Pak Yan Lau (percussie). Tijdens het duet in de Thomsenruimte is er een beamerprojectie met werk van Japanse fotografen, waaronder Tomoko Imai, Hisashi Murayama en Takashi Kishi.

(1) View In A Japanese Garden, het crox-project van Karen Borghouts uit 2009, heeft alleen foto's die ze in Japan maakte
(2) en je kan moeilijk stellen dat haar presentatie in het verlengde van het werk van Matsumoto ligt, die in croxhapox een presentatie brengt immers waarbij de infanta van Diego Valezquez een van de aanknopingspunten is.
(3) is er ook weer > Het TVF Art Archive is Svend Thomsen.

1991 Tijdens de vernissage van En Passant in Backstage is er een performance van Johan Joos en een solo van Peter Vermeersch, frontman van wat op dat moment nog X-legged Sally heet.
1994 en later Tijdens de openingsavonden is er potgrond- en bloempotmuziek from a panasonic radio recorder. Als er geen concert is tenminste. Een mengkroes van jazz from the fifties and sixties: Charles Mingus & his fabulous oh don't drop that atomic bomb on me, Lennie Tristano straight on both C and G complex, Holiday on Vermont and Mose on his own.
1996
Crox 43 (april), de vernissage van het eerste solo project van Thomas Broadbent heeft Kamikaze in halve bezetting met Bart Maris op trompet. Half jaar later, tijdens de vernissage van Open Deuren, een memorabel concert, is er een full version van Kamikaze in het souterrain van Aannemersstraat 54.
Crox 56 (november), het tweede solo project van Sjoerd Paridaen, introduceert het MEMAZ combo, waaruit later Moker ontstaat. MEMAZ en The Singing Painters worden de vaste bands van croxhapox vzw. MEMAZ treedt aan in wisselende bezetting. Mathias Van De Wiele (g), Zeger Vandenbussche (aanvankelijk contrabas, later sax), Merlyn Paridaen (d), Michaël Deschrijver, Adriaan Verwée (basklarinet) en Eric on keyboards. Vaste waarde van MEMAZ en TSP is Merlyn Paridaen. Een trio in 1999 /Merlyn, Mathias, Adriaan/ tijdens de vernissage van projecten van Marc Maet en Michaël Borremans is het hoogtepunt.
2003 Duo Penotti (Adriaan Verwée, basklarinet, en Merlyn Paridaen, drums) zijn opnieuw van de partij tijdens de vernissage van BASICS1.
2004-2010 Merlyn (d) treedt vaker aan, in wisselende bezetting, de ene keer met Kristof Rosseeuw en Zeger Vandenbussche, een andere keer met Adriaan Verwée of met The Singing Painters.
In 2006 en 2007, kort na elkaar, twee drie solo concerten van Bart Maris. Gedurende enige tijd is er sprake van een vinyl, wat de eerste productie van een crox-vinyl ging worden, maar dat project valt in het water.
Guy Couckhuyt, gespecialiseerd in free jazz en experimentele muziek, treedt aan als deejay tijdens de openingsavonden van BASICS 2, de eerste editie in de croxruimte zelf, de tweede in Abdij Maagdedale, Oudenaarde. In 2005 is er in de mediaruimte een presentatie van zijn vinylcollectie.
Er zijn ook heel wat voor het event zelf bedachte constructies: Sweet Dirt, Braindead, Monkey Arse.
2010 The Singing Painters komen tot een nieuwe sound die eventualiter als punk jazz omschreven zou kunnen worden. De initiële bezetting, gitaar/vocals/drums wordt uitgebreid met van on keyboards. De ritmesectie vervangt de vocals als centrale drijfveer. Het eerste concert, het 32ste in de complete chronologie van TSP-concerten, vindt plaats op 10 juni in de Zebrastraat tijdens The Border Art party van Lineart. Op 27 juni treden ze aan in croxhapox zelf tijdens de finissage van het toonmoment 2de bachelor Multimediale Vormgeving, een set zonder Michaël, met Adriaan Verwée op basklarinet en Nan-Ping Chang op yuzhung.
Vanaf september 2010 is er een reeks concerten onder de noemer Merlyn Paridaen & Friends
2011 Een trio met Bart Maris (trompet), Peter Jacquemyn (bass) en Merlyn Paridaen. Openingsavond, 29 januari.
Op 4 juni is Peter Jacquemyn opnieuw van de partij, dit keer met New Yorker Tatsuya Nakatani (drum, percussie) en additional vocals van Pierre-Michel Zaleski en Maya Jantar. Een verrukkelijk concert, voorafgegaan door een net zo fascinerende reeks performances van de Britse, in Denemarken wonende Stuart Lynch.

Signos de Admiracion (1992). Two artists from Padua join the project, Antonio Jevolella and Francesco Pieroban. After the meeting in the Ghent city hall, early May 1992, where a.o. Jan Hoet sr. was present, they were not told why we had been forced to dump the whole idea, just like all the other artists who had affirmed they would participate in Signos. We had little reason to explain all that.

Woensdag 26 september 2007, een concertavond van Smeraldina-Rima. Ryan Jewell (US), John Wiese (US) en DUIVVV (BE). De set van Jewell is oorverdovend.

Johan*

Boutelegier Participates in Schilderkunst Hedendaags Belgisch (1997). crox 297, solo project in the cube room (2009).
De Wilde Solo projects in 1999 and 2006. Participates in Basics 1 (2003), both editions of Basics 2 (2005/2006) and Verzamelwoede (2007). Author of crox-book Nr 2, PARTICLES (2006). Shortly after he joins the board of crox. Editor in chief of the crox-editions.

De Wit crox 126 (2004). Installation window at Onderstraat 26. Video presentation. Participates in the first edition of BASICS 2 (2005).
en de Alverman. The generation delict. Sure as rock. ['Johan en de Alverman' was a popular television series for youngsters from the last millenium. Translator has no idea what this entry means and regrets he didn't ask the author to elucidate]
Gelper crox 217 (2007). A project in the cube room.
crox 257 (2008). Project in the large space at the front. Experiment: two solo projects in the same space. The other presentation shows Steven Baelens oils.
Joos crox 8 (1990), presentation at the first floor of Beverhoutplein 7. Paintings.
crox-card Nr 2 (1994, 1st edition on cardboard, a run of 50)
crox 193-1 (2006), project in the cube room with Christ Michiels.
crox-card Nr 2, reprint (2007)
MAJUSKEL (2009), crox-book Nr 12.
Van Geluwe crox 18, En Passant 25 installation windows (1991). Street itinerary. His venue is the shop window in the basement of a building in Hoornstraat, where Poëziecentrum was situated at that time.

*Johan is a common first name in Flanders and the Netherlands. Not as common as 'John' though, but obviously of the same origin. Each entry in boldface has to be read as Johan (entry).

copy art, crox 17-II (1992). Just like Olbrich John's work presents crystal clear mail art. FJ uses the crox logo and the letter of invitation her received for crox 17 and in this way creates a series of repetitive variations. In the cityscape of Ghent since March 1992.

 

The same work is presented in 2007 during project Verzamelwoede (Abbey Maagdendale, Oudenaarde) in one of the 8 showcases, next to a collection of stones and pebbles from Nathan (pupil of the lower classes of the art school) and photocopy arts by Hainke and Olbrich.

2010. TVF art doc cinema, presentatie 12: DANCE. De reeks, met onder andere ook Jean-Hugues Miredin en Mui Cheuk Yin, begint met Epi Phanic nr VI van de Deense performer Kitt Johnson.

The last day of crox 75-crox 76 (Sunday 19 April 1998) there was a flood of visitors. One of them adds this message to the visitor's book: 

"Hoi Ward/ this is Jonas. Great to send me an invitation. I kind of like this place to exhibit. Apparently everything goes well for you. I think the works are great. Jan's too - interesting combination: you and Jan."

4 september 2008, een concertavond van Smeraldina-Rima met Cian Nugent (IR) en Glenn Jones (US).

whether I wring my heart over the sink/ or stare numbly in a coral reef / I die through all their poison / even if I'm a drug-laden einstein / in summery frankfurt-am-main / screaming 'I'm fed up with it all / even if I fit my head in the lamppost itself / still I'm not enlightened

[of ik nu mijn hart in de lavabo uitwring/ of me suf tuur op een koraalrif / ik sterf van al hun gif / al ben ik een gedrogeerde einstein / in zomers frankfurt-am-main / schreeuwend 'ik heb genoeg' / al stop ik mijn kop in de straatlamp zelf / nog ben ik niet verlicht]

TVF art doc cinema. LYDBILLEDER 1, een soundpresentatie van Henning Frimann en Pierre Oliver Jorgensen. Vierde (laatste) fragment van de tweede TVF-presentatie, lente 2009, met Rebis van de Colombiaanse performer Alvaro Restrepo, volume 172 uit Dance and Performance Dance, In The Valley van het Deense theatergezelschap VAERST, het 14de volume uit de reeks Performance, David Moss op het Berlijnse Bobeobi-Poesi Sonora festival in 1996, uit de reeks Poetry & Poly Poetry, en het in het Museet for Samtids Kunst of MFSK te Roskilde opgenomen Lydbilleder 1, volume 9 uit de reeks Improvised Music.

recorded bird noises in the Swedish woods. see Larson, Nate

Alphavillle --> Betaville

Apache. Online magazine. Interview met de artisiek directeur van croxhapox. (2010)

AVS. Eind september 1996 schopt het buurtproject Open Deuren het tot nieuwsitem. Tien jaar later is er in een of andere rubriek aandacht voor het instalraam van Tinka Pittoors.

Awater (NL). Een kamerbrede recensie over Majuskel van Johan Joos, het 12de crox-boek. 2009.

Belga. Zomer 2003: het heropstarten van de activiteiten van croxhapox, simultaan op locaties Lucas Munichstraat 76/82 en Onderstraat 26, gaat mee in het nieuwsbulletin dat Belga verspreidt.

Berlijn. Temporary City Berlin (2009). Radio, televisie en kranten berichten over het project, een coproductie van Flachland Kunstverein (DE), Lokaal 01 (NL) en croxhapox.

Betaville / Alphavillle. Online forum. Documentaire over croxhapox. Serge Delbruyère en Dirk Van Bastelaere interviewen Laura van en Joris Van der Borght. (2013)

De Gentenaar. Recensies van Dirk Pültau over Daniël Libens (1990), Sjoerd Paridaen (1991), Edwin Carels (1995) en Hans van Heirseele (1995). Aandacht voor En Passant (1991) en Open Deuren (1996). Open Deuren heeft een vooruitblik en een nabeschouwing. Een koerswijziging op redactioneel niveau zorgt ervoor dat De Gentenaar na 1996 amper tot geen aandacht heeft voor beeldende kunst.

De Morgen. Gratuite knabbeljournalistiek, meer in het bijzonder als over het solo project van Herr Seele (1994) en Open Deuren (1996) geschreven wordt. Interessanter wordt het als Luk Lambrecht aantreedt. Kunstgrepen, de rubriek van Luk Lambrecht, houdt enkele jaren stand. LL besteedt aandacht aan de instalramen van Phill Niblock en Jens Brand (1996), aan Schilderkunst Hedendaags Belgisch (1997) en aan een solo project van Lieve D'hondt (1999). Het project van Philippe Vandenberg en Sylvain Cosijns (1999) heeft twee dagen op rij een halve bladzijde. Na 1999 besteedt DM geen aandacht aan de werken van croxhapox, met Kantelingen als uitzondering, een project uit 2012.

De Standaard. Eind jaren negentig heeft Edith Doove een kunstrubriek in DS en wordt met enige regelmaat over de werken van croxhapox geschreven. ED recenseert de projecten van Dianna Frid, Ignace De Vos/Dirk Peers, Zjuul Devens/Thomas Huyghe, Patricia Thornley/Anton Cotteleer, Marc Maet/Michaël Borremans en Larry Krone/Johan De Wilde. Na 1999 niet één recensie over de werken van croxhapox.

De Witte Raaf. Circa 2013 komt croxhapox een aantal keer aan bod in essayistische bijdragen over jonge kunstenaars, het meest nadrukkelijk tijdens het portret van Nel Aerts.

Fastfood. Het culturele aanbod gereduceerd tot fastfood. Het is een ronduit schokkende vaststelling: in de media (geschreven pers, radio, televisie) is er weinig tot geen aandacht voor beeldende kunst. Op wat namen na waar ze het dan weer de hele tijd door over hebben.

Foto+. Het fotomagazine heeft aandacht voor de projecten van Samir Boudia en Anja Hellebaut. (2005)

Gazet van Antwerpen. Een stukje over En Passant (1991) en over Open Deuren (1996) misschien ook wel een stukje.

Gesprekken met kunstenaars, de blog van Hilde Van Canneyt, opgestart in 2008. De blog heeft z'n oorsprong in de werking van croxhapox en wordt tot eind 2014 financieel door croxhapox ondersteund.

Golden Hypnos van Sachiko, crox-vinyl 001, artwork Johan De Wilde (2009), een coproductie audioMER/croxhapox, krijgt tal van lovende recensies in digitale media.

H-art. Heel af en toe een stukje, over onder andere Brainbox#1 (2006), Norma Markley (2006), Daniël Dewaele (2011), Anoniem eerste helft 21ste eeuw (2013). Alles bij elkaar genereert H-art relatief weinig aandacht voor de werken van croxhapox.

Het Volk. Danny Dobbelaere recenseert het project van Herr Seele (1994) en een project met kindertekeningen (1995). Eerder had HV ook aandacht voor En Passant (1991) en later voor Open Deuren (1996) en het solo project van Kamagurka (1998).

HeyEvent. Aan facebook gelinkte online database. Adverteert zichzelf als The world's best event guide. Hier is info te vinden over zowat alle recente crox-projecten.
Eventful, nog zo'n database. Hier een link naar het project van Honoré d'O, Karolien Hamers en Thomas Bogaert. (2015)

Humo. Een te verwaarlozen verwijzing naar een crox-project van Cowboy Henk (1990) en een shortcut naar Verf Na Van Eyck (2014). In 2012 gaat een interview met Laura van niet door nadat Laura het zelf afblaast.

Knack. Knack, kleinburgerlijk magazine bij uitstek, heeft op geen enkel moment aandacht voor de werken van croxhapox.

Kunstbeeld (NL). In 1995 een kroniek van Herman Hoeneveld, over de Gentse kuntscene, in 2009 een portret van croxhapox en de werken van croxhapox, door Nathalie Hartjens.

L'Art Même. Een Waals magazine. L'AM besteedt een volle pagina aan een door Michel Couturier samengesteld project (2009) en aan het offside project van een kunstenares met Brussel als thuishaven (2012).

Leeswolf. De Leeswolf, een digitaal medium, recenseert Anoniem eerste helft 21ste eeuw, het 17de crox-boek, een uitgave van het balanseer. 2013.

Nederland. Naast Kunstbeeld is er in 2009 in diverse Nederlandse media, onder andere de Groene Amsterdammer en Awater, aandacht voor crox-boek nr 12, Majuskel, van Johan Joos. Ook Christophe Vekeman (DM) heeft aandacht voor Majuskel en Joos, zij het wel buiten de context van de publicatie, die onvermeld blijft.

Nieuwsblad. Het Nieuwsblad heeft anno 2015 een link naar croxhapox op z'n website.

Online: Apache, Artnews.org, ARTslant, Betaville, De Leeswolf, Eventful, HeyEvent, Lost-Painters, TheWordMagazine, Verfhuid, Zizo.

Radio. Een moment met Johan De Wilde en van op Klara, na de release van Particles, crox-boek nr 2 (2006), een project van Johan De Wilde.

Steps. STEPS magazine besteedt eind september 2003 een volle pagina aan het heropstarten van de werken van croxhapox. De auteur, Stefaan Anrys, gaat zich later op Afrika toeleggen.

The Monthly (AU). Een stevig essay, twee bladzijden, over Remember To Forget The Congo, een crox-performance van de Australische kunstenaar Adam Geczy (2010).

The Slant (worldwide picks, reviews & perspectives). ARTslant, online magazine. Pikt in op Who Is It, het tweede GM-project met werk van Yannick Franck, Brice Guilbert, Dimitri Carez en Grégory Decock. (2011)

The Word Magazine heeft aandacht voor Brainbox#2: 'Brainbox, Richard Serra and Happy Birthday dear Academy'. (2008)

Tumult, Radio Urgent. Tumult plaatst met enige regelmaat - en dit sinds circa 2012 - info over crox-projecten op hun website.

Verfhuid, een Nederlandse blog, recenseert Based Painting. Auteur Casper Verborg. Ook Lost-Painters.nl heeft aandacht voor Based Painting. Auteur van deze commentaar is Niek Hendrix. (2014)

VRT. Reportages over En Passant (1991), de instalramen van Phill Niblock, Jens Brand en Zjuul Devens (1996) en Open Deuren (1996).
Reportage in het kader van de Canvascollectie over de workshop van Georges Uittenhove (2008). Interview met de artistiek directeur van croxhapox voor de Goudvisdocumentaire over Michaël Borremans (2008). DeRedactie vermeldt A Group Show, een gastproductie van Punctum (2010). Verwijzing naar het crox-project van Paulien Oltheten in de Canvasconnectie (2014).

Zennestraat 17 Rue Senne (Brussel, 2009). Het samenwerkingsproject heeft ruim belangstelling in alle lokale media.

ZIZO online plaatst een vewijzing naar Between The Lines (2012). Auteur: Nele De Vroe.

Zone-09. Aandacht voor Basics#1 (2003) en Brainbox#1 (2006). Na 2006 hebben ze het in Zone 09 alleen nog over make-up en culinair.

At the end of the nineties we had two artists in our programme who had been working on the estate of Donald Judd, Holger Nickisch and Karien Vandekerkhove. The people who run the Estate visited croxhapox. In Texaans licht [Texan Light] (De Standaard, Wednesday 9 September 1998) Edith Doove touches upon the impact of the Texan environment: 'Some years ago he spent half a year at the ranch of Donald Judd in Texas. He got very much impressed by Judd's work and collection, but also by the landscape.'

Juli 1991: Voorbereidende fase En Passant. Edwin Carels bedenkt de term instalraam, een samenvoeging van uitstalraam en installatie. De werkvergaderingen vinden tijdelijk plaats op het gelijkvloers van Zwartezusterstraat 1.
Juli 1992: De derde editie van crox 17, copy art, loopt op z'n eind. De laatste bijdragen zijn van drie Hongaarse kunstenaars, Istvan Tenke, Istvan Szubori en Dardai Szusza. Aannemersstraat 54 is een van de locaties van het project. Er wordt een boekproject overwogen, een editie met teksten van Johan Joos, van, Didi de Paris en Kamagurka. van waagt zich aan een boek van Camus, De Mythe van Sisyphus.
Juli 1993: dolce far niente. 
Juli 1994: Croxhapox vindt onderdak in het souterrain van Aannemersstraat 54. De ruimte wordt op orde gebracht. >chronologie
Juli 1995: vakantieperiode. Het souterrain verandert tijdelijk in het atelier van Kristel die zich sinds lente 1994 op olieverf toelegt. 
Juli 1996: beginfase van de voorbereidingen voor Open Deuren, het buurtproject. Een hectische periode. 
Juli 1997: Voorbereidende fase van het project Schilderkunst Hedendaags Belgisch. van heeft o.a. Tuymans aan de lijn die niet meteen ziet waarom hij aan het project zou meedoen. Uitloper van een samenwerking met Experimental Intermedia, Schrattenberg Periferie. Instalramen, op locatie Onderstraat 26, van Slaven Tolj en Apsolutno.
Juli 1998: crox 82, een instalraamproject op locatie Aannemersstraat 54. Hoofdmoot is een selectie uit de eind 1996 opgestarte mailart correspondentie van Sjoerd en van. Andere bijdragen zijn van de hand van Michaël Borremans, Thomas Huyghe, Thomas Broadbent, Dianna Frid, Vincent de Roder, Kristel De Buck en Philippe Vandenberg.
Juli 1999: van rijdt via Biarritz, Pamplona en Aranjuez zuidwaarts. 
Juli 2000: Ward Denys en Kristel De Buck redigeren een overzichtstentoonstelling, De Eerste 10. van woont in Spanje.
Juli 2002: de besprekingen met VZW Nucleo springen af. 
Juli 2003: de nieuwe ruimte Lucas Munichstraat 76/82 wordt onder handen genomen. Ward Denys en Raphaël Dua steken een handje toe. 
Juli 2004: het project van Robin Vermeersch (instalraam, crox 121) wordt verlengd tot eind augustus. CarianaCarianne (US/Chicago) werkt aan wat de eerste versie van de crox-site zal worden. 
Juli 2005: de eerste editie van BASICS loopt tot tweede week van juli. Het instalraam van Doris Kuwert (D) wordt pas eind augustus verwijderd. 
Juli 2006: de projecten van CarianaCarianne, Dianna Frid, Debra Tolchinsky, Sarah Westfahl en Jamez Dabramski Dean lopen tot tweede week juli. Het instalraam van Boris Van Acker blijft tot na de Gentse Feesten.
Juli 2007: KASKweek tot 15 juli. Afstudeerprojecten Multimediale Vormgeving: Boris Van Acker, Sarah Westphal, Rob De Schutter, Annik Laurijssens, Kim Vlaeminck en Kwinten Vercaemer. Tijdens de Gentse Feesten is er elke dag om 17u filmvertoning. Films van Elias Grootaers, Benjamin Wylin en Nathalie Teirlinck. In de etalages van Onderstraat 26 een project van Martin Singer (F). Op 20 juli een project van Office Tamuraj, gecoördineerd door Astrid David. Op 23 juli een performance van de Japanse mailart kunstenaar Ryosuke Cohen. Zowel Frips als Sjoerd Paridaen zijn correspondenten van Ryosuke.
Juli 2008: Een instalraam van Tinka Pittoors op locatie Onderstraat 26.
Juli 2009: Leden van het crox-team ruimen de materiaalruimte op en witten de grote zaal achterin.
Juli 2010: Zelfde scenario als zomer 2009.
Juli 2011: Shape Your Memory, een instalraam van Kato Six op de gebruikelijke locatie. Eind juni jury en eindejaarspresentatie van Meggy Rustamova, met presentatie tot 3 juli. Op donderdag 7 juli Le Lab Nr 3, een initiatief van Lazara Rosell Albear, met Tuba Libre (Jan Pillaert, Marco Loprieno, Jan Coulon), Trio Train (Jan Pillaert, Marco Loprieno en Lazara Rosell Albear), Antoine Prawerman, Audrey Lauro, Pierre Michel Zalewski en Patricia Luggo. Enkele dagen later is er nog een project, Homemade Bazaar, een markt met zelfgemaakte spullen, georganiseerd daar Katie Vercauteren.
Juli 2012: After Dressing, eindejaarspresentatie van 3de bachelor Beeld & Installatie, van 23 juni tot 6 juli, met Sander Cools, Rein Dufait, Marianne Hamersma, Anne Krönker, Jonathan Paepens en Sara van Woerden.
Juli 2013: POV, Realities Revisited Part 3, een project van Nima Bahrehmand, net na het beëindigen van z'n Master Beeld & Installatie. Iraanse videokunst.
Juli 2014: Readme.1st, een 7 dagen durende performance van Isabelle Stockmans.

Juni 1990: crox 7, tekeningen van Daniël Vandenbrande. Ivan Adriaens en Mari-José Van Hee maken de selectie.
De statuten van Croxhapox vzw worden aangemaakt en naar Het Staatsblad opgestuurd.
Juni 1991: De eerste editie van crox 17 verovert het Gentse straatbeeld. De voorbereidingen van EN PASSANT (25 instalramen in de Gentse binnenstad) zitten in een cruciale fase. FF staat aan het roer. Hij coördineert de activiteiten. In de zijlijn wordt aan SIGNOS gewerkt, een megalomaan project dat in 1992 plaatsvinden moet maar uiteindelijk vlak voor de eindmeet afgevlagd wordt.
Juni 1993: Nada.
Juni 1994: Niente.
Juni 1995: crox 28, een solo project van de Amerikaanse kunstenares Patricia Smith, het zevende project op de nieuwe locatie in de Aannemersstraat. Fritz Van Den Heuvel, alias Joris Vermassen, doet de openingsrede.
Juni 1996: De voorbereidingen van Open Deuren, een grootschalig buurtproject, zijn volop bezig. In het souterrain van Aannemersstraat 54 is een solo project van Juliana Heise (D), Flexibele Einrichtung. Paul Feyaerts van Het Damberd tipt Beh Palme uit Burkina Fasso. Beh luistert de vernissage op met een extatische solo performance. Op de instalraamlocatie in de Onderstraat, op dat moment zowel huisnummer 26 als huisnummer 51 (het huidige Pink Flamingo's) zijn projecten van Dirk De Neef en Thomas Karz (D). 
Juni 1997: crox 65, een werk in situ van de Kroatische kunstenaar Tomo Savic-Gecan, een project dat door Sjoerd Paridaen aangebracht wordt. Tomo plaatst een plafondhoog glazen tussenschot in het souterrain, een transparante wand die jaren later gerecupereerd wordt voor een project van Adriaan Verwée in wat dan Space Is The Place heet. Na het korte project van Tomo is er een presentatie van de Amerikaanse kunstenares Debra Pearlman. Hectische periode. Voorbereiding van wat een overzicht van Belgische schilderkunst had moeten worden, Schilderkunst Hedendaags Belgisch, maar strandt in een minder ambitieuze editie nadat blijkt dat nogal wat tenoren van de plaatselijke scene geen zin hebben om aan het project deel te nemen.
Juni 1998: crox 79, een presentatie van Ignace Devos, en crox 80, een presentatie van Dirk Peers. Recensie van Edith Doove in De Standaard. In het repetitiekot van The Singing Painters, bij Michaël thuis, gaat het er bij momenten heftig aan toe. Andreas Brehmer (electric bass) vervoegt het trio. Op gegeven ogenblik wordt aan niet minder dan 30 nummers gewerkt waarvan er slechts enkele in het repertoire belanden.
Juni 1999: Solo projecten van Larry Krone (US) en Johan De Wilde. Tijdens de vernissage een felgesmaakt solo optreden van Larry on ukelele, de New Yorkse pendant (bakkebaarden, cowboyhoed en boots, Texaans sjaaltje) van God Bless Tiny Tim.
Juni 2000: van verblijft in Andalucia waar hij Merlyn en Lucia op bezoek heeft. In de croxruimte een overzichtstentoonstelling, DE EERSTE 10, het laatste project op locatie Aannemersstraat 54.
Juni 2001/2002: niets.
Juni 2003: voorbereidende vergaderingen en werkbezoek aan de nieuwe locatie, Lucas Munichstraat 76/82, vlakbij de Dampoort.
Juni 2004: Renate Wolff (D/Berlin), die midden jaren negentig al eens in croxhapox langsgekomen was, met genTRaum, een muurschildering, en Robin Vermeersch met een werk in situ op de instalraamlocatie. Het crox-team is gereduceerd tot 3 leden: van, Anja Hellebaut en Gerd Ververs. van initialiseert een nieuwe, meer experimentele van werken.
Juni 2005: crox 139, een duoproject van Alda Snopek en Els Soetaert, crox 140, een solo presentatie van Maria Degrève. en een radicaal luidruchtig optreden van Final Detail. Joris Van der Borght treedt aan als zakelijke en logistieke leiding.

Juni 2006: Een presentatie van Mario De Brabandere in de mediaruimte: La Mère de Dieu fait par le Fils lui-même. Solo projecten van Johan De Wilde, La Belle Au Bois Dormant, en Lucia Penninckx met een videopresentatie, Linda, Delphine en de anderen. In de kubusruimte een presentatie van Alda Snopek, TWINS. Publicatie van crox-boek nr 3, BORDERS, van CarianaCarianne. Tijdens de tweede helft van de maand projecten van CarianaCarianne, Dianna Frid en Debra Tolchinsky, plus presentaties van Jamez Dabramski Dean en Sarah Westphal (Multimediale Vormgeving). Op 17 juni een optreden van The Singing Painters met Jamez Dabramski Dean als 4de man.

Juni 2007: crox 214-2, presentatie in de mediaruimte van OBJECT (de video), een straatperformance van Ian Kesteleyn, en Un Style Et Les Gants, een presentatie van Grégory Decock (F). Een project van de Luikse kunstenaars Antoine Van Impe, Marie Zolamian en Yannick Franck. In de andere zaal een solo presentatie van Liesbeth De Fossé. In de kubusruimte een ingreep van Johan Gelper en op de instalraamlocatie een werk in situ van Stéphane Cauchy (F). Op 17 juni een concert van Yannick Franck tijdens de finissage van het project. Eind juni volgt de KASKweek en een presentatie met werk van afstudeerprojecten Multimediale Vormgeving: Boris Ljugov, Sarah Westphal, Annik Laurijssens, Kim Vlaeminckx, Rob De Schutter en Kwinten Vercaemer. Rob studeert af met een laag witte verf en een hectisch eindrapport. Wat later treedt hij toe tot de redactie en het crox-team.

Juni 2008: Laatste week van 5 solo projecten. Alda Snopek, DRIFT (crox 261); Leen Persoons, IN BETWEEN (crox 262); Lucie Renneboog, SUBSURFACE INTERN COMMUNICATION (WHILE) SEEKING FOR A PRESENTATION (crox 263); Oana Cosug, tekeningen in media- en kubusruimte (crox 264); Steffie Van Cauter, DIE FLIEGE FLIEGT UND STURTZT VERRUCKT (crox 265). Recensie in H-art. In de Onderstraat een instalraam van Nicolas Leus (crox 266) waar Tinka Pittoors in juli letterlijk een vervolg aan breit. Jury en kort toonmoment van eindejaarspresentaties van Carole De Backere (Beeldhouwkunst), Berten Jaekers (Multimediale Vormgeving) en Lisa Colpaert (Mode). Eind juni een eindejaarspresentatie in het kader van de KASKweek: Berten Jaekers (Multimediale Vormgeving), Simon Halsberghe (Mediakunst), Sanne De Brabandere (Beeld & Installatie), Michiel Ceulers (Schilderkunst) en Sofie Van Der Linden (Multimediale Vormgeving). Op 28 juni, tijdens een editie van Gent Matinees, de boekvoorstelling van het titelloze boekproject van Peter Morrens, crox-boek nr 10, en een solo optreden van Steffie Van Cauter.

Juni 2009 staat volledig in het teken van jury's, toonmomenten en eindejaarspresentatie. Vrije Grafiek Kask, 4dejaars Fotografie DKO Offerlaan, Vrije Kunsten Sint-Lucas, Simon en Saidya van Beelhouwkunst Kask en tenslotte de 2de bachelor van Multimediale Vormgeving met een eindejaarspresentatie. Op 27 juni een optreden van The Singing Painters, zonder Michaël Borremans: Merlyn Paridaen (d), Laura van (vocals & keyboards), Adriaan Verwée (basklarinet) en Nan-Ping Chang (yuzhung en aanverwanten). Hans Theys tenslotte laat weten dat hij een 2de druk realiseerde van OVER VORM, het 14de crox-boek waarvan de 1ste druk in een mum van tijd uitverkocht was.

2007
crox 219/1, KASKweek, MMV. Jamez Dabramski Dean.
crox 219/2, KASKweek, MMV. Annik Laurijssens, Kim Vlaeminck, Kwinten Vercaemer, Rob De Sutter, Sarah Westphal.
crox 219/3, KASKweek, MMV. Boris Van Acker (Boris Ljugov). 24 juni tot 15 juli.
crox219-II KASKweek FIN invitation frontcrox219-II KASKweek FIN invitation backcrox219-II KASKweek IMG_4423

2008
Lisa Colpaert, Masters Mode KASK & Concours Horlait Dapsens. 21 juni.
crox 267, KASKweek. Van 25 tot 29 juni. Berten Jaekers (MMV), Michiel Ceulers (Schilderkunst), Sanne De Brabandere (Beeld & Installatie), Simon Halsberghe (Mediakunst), Sofie Van Der Linden (MMV).

2010
ANSICH. 4de Fotografie DKO Offerlaan Gent. 12 & 13 juni.
Anouk Thijs. Masters Vrije Beeldende Kunst Sint-Lucas. 12 & 13 juni.
Saidya Vanhooren en Simon Van Parys, Masters Beeldhouwkunst KASK. Jury op 18 juni. Presentatie tot 20 juni.
100612 toonmoment 4dko fotografie RIMG12118100612 toonmoment Annouk Thys RIMG12184100618 toonmoment Saidya Vanhooren en Simon Van Parys RIMG12171100618 toonmoment Saidya Vanhooren en Simon Van Parys RIMG12215
vlnr: Ansich, Anouk Thijs, Saidya Vanhooren & Simon Van Parijs. Foto's: MC

2de Bachelor MMV, KASK. Jury op 24 juni. Presentatie tot 27 juni.
100624 toonmoment 2de bachelor kask multimediale RIMG12309100624 toonmoment 2de bachelor kask multimediale RIMG12333100624 toonmoment 2de bachelor kask multimediale RIMG12449100624 toonmoment 2de bachelor kask multimediale RIMG12307
foto's: MC

2011
Meggy Rustamova, Masters MMV KASK. Jury op 24 juni. Presentatie tot 3 juli.
110624 Meggy Rustamova presentation 20110624_0875110624 Meggy Rustamova presentation 20110624_0878110624 Meggy Rustamova presentation 20110624_0882110624 Meggy Rustamova presentation 20110701_0905
foto's: MC
Rachel Clinckspoor, Masters Beeldhouwkunst KASK.
Carolina Mosquera, Masters Beeldhouwkunst KASK.

2012
Jasmijn Krol (NL). Jury op 15 juni. Presentatie tot 17 juni.


videostill

AFTER DRESSING, 3de bach Beeld & Installatie, KASK: Sander Cools, Rein Dufait, Marianne Hamersma (NL), Anne Krönker (DE), Jonathan Paepens en Sara van Woerden (NL). Jury op 23 juni. Presentatie tot 6 juli.

2013
Sabbo Verleye en Jura Shus (Belarus), Masters vrije grafiek, School of Arts. Jury op 11 juni.
Margré Steensma (NL), Neel De Bruycker en Erik Lumbela (NL), bachelor Beeld & Installatie, School of Arts. Jury op 13 juni.
Niels Coppens, Masters MMV, School of Arts. Jury op 14 juni.
2de Bachelor MMV, School of Arts. Jury op 17 juni.
Masters Textiel, School of Arts. Jury op 20 juni.
Nena Shaw en Jana Vanongevalle, Masters Luca. Jury op 21 juni.

Building(s) with Light. Luca architectuur, 2Ba, MM34. Jury op 18 december.

MELTING TIME #5. 1993. On the site of KJ catalogued as Time-Based Work.
TVF art doc cinema. 518. ELF NA TWAALF [ELLEVEN PAST TWELVE]. March April 2016.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z